SHARE

Scott Jurek je jedan od najboljih svjetskih ultramaratonaca – nosi rekord za 3500 kilometara dugu stazu kroz gorje Appalachie, koju je prešao za malo više od 46 dana. Pobjeđivao je na ultramaratonima kao što su Badwater (217 km, dvostruki pobjednik) i Spartathlon (246km, pobijedio tri godine za redom). Jurek je i vegan, već dulje od 20 godina.

Scott Jurek veganstvo je prihvatio u zreloj dobi. Za sebe kaže da je u mladosti jeo samo “meso i krumpire”, a povrće je mrzio. Međutim, majka mu je oboljela od multiple skleroze, pa je počeo zbog zdravlja mijenjati prehranu. Prvo je izbacio meso, pa ribu, na kraju i jaja te mliječne proizvode.

Veganstvu duguje, tvrdi, i svoju dugotajnu karijeru bez ozljeda – u 42. godini života još uvijek se natječe. Smatra da sportašima ne nedostaje proteina, nego masti. Stoga kad se natječe svu hranu zalijeva golemim količinama maslinovog ulja, a supruga mu servira tost debelo namazan kokosovom mašću.

U časopisu GQ je podijelio svoj veoma zanimljivi dnevni jelovnik:

Doručak (nakon trčanja)

Smoothie od banane, borovnica, kokosa, suplementa od masnoća iz sedam različitih biljki Seven Sources, proteina smeđe riže, proteina graška i kelja.

Zobena kaša s kokosovim uljem.

Ručak

Zelena salata. Grah s kukuruznom tortiljom.

Užina

Sendvič s maslacem od orašastih plodova.

Zalogaji tijekom trčanja

Clif Bar proteinska pločica. Okruglice od riže za sushi s misom.

Večera

Vijetnamski rezanci u zdjeli s tofuom, krastavcem, domaćim ukiseljenim daikonom, tajlandskim bosiljkom, korijanderom i mladim lukom.

Ostavi odgovor