SHARE

Nisam veliki ljubitelj toga da hodam naokolo i ljudima govorim “ja sam vegan”, ali kad se tema neizbježno otvori jer se nađemo u situaciji koja to isprovocira, primjerice naručujući hranu u restoranu, u posljednje vrijeme najčešće čujem komentar kako je veganska hrana skupa.

Nije neobično što ljudi misle tako, jer se u novije vrijeme veganstvo prilično izjednačava s fenomenom hrane koja je certificirana kao organska ili ekološki proizvedena. Činjenica jest da je ta hrana skuplja od obične. Kao i to da su cijene takozvanih superhrana, poput chia sjemenki, maca praha, goji bobica i sličnih neobičnih namirnica kod nas izrazito visoke.

Ali to ne znači da se vegani trebaju hraniti samo takvim namirnicama, ili da ih uopće trebaju kupovati. A sada imamo i znanstveni dokaz za to.

Posljednjih je dana na internetu dosta pozornosti privukla studija iz 2012. koju je tek nedavno netko iskopao i prikazao široj javnosti. Pod naslovom “Ekonomična zdrava prehrana: dodavanje nemasnog životinjskog proteina je skuplje od korištenja ekstra djevičanskog maslinovog ulja”, autori iz bolnice Miriam u Providenceu te Banke hrane Rhode Islanda istraživali su trošak jedenja mesa u usporedbi s veganskom prehranom.

Odlučili su usporediti tjedne planove obroka, jedan zasnovan na nemasnom životinjskom mesu (MP), a drugi bez mesa, ali s dodatkom ekstra djevičanskog maslinovog ulja (OOBP). Oba plana sastavljena su s ciljem da budu zdravi, ali posve usmjereni na štedljivost. Konačni rezultat pokazao je da je mesni plan za nekih 750 dolara (oko 5000 kuna) skuplji na godišnjoj razini. Na meso je otišla petina budžeta MP-a.

Osim što je biljni plan puno jeftiniji, pokazalo se i da je puno izdašniji u broju porcija zdravih namirnica. Tako je u tjedan dana OOBP-a predviđeno 44,5 porcija povrća, spram MP-ovih 19,33, omjer kod voća je bio 34,5:30,75, a kod cjelovitih žitarica 34:20.

U konačnici, jedenje mesa pokazalo se mnogo skupljim, čak i u okolnostima u kojima je količina voća, povrća i cjelovitih žitarica u prehrani drastično smanjena, a ekstra djevičansko maslinovo ulje izbačeno.

Mislim da je poruka jasna – tko jede sezonsko voće i povrće, kupuje cjelovite žitarice i nema naviku obilaziti police s egzotičnim sastojcima, jest će zdravije i jeftinije od bilo kojeg mesojeda. Jednostavno, činjenica je da je veganska prehrana jeftinija.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor