SHARE

Znanstvenici sa sveučilišta Minnesota istraživali su koja hrana može biti alternativa mesu, a da osoba koja ju pojede bude sita. Zaključili su da je grah savršena zamjena za meso.

Mogli su pitati bilo kojeg vegana. Ali svejedno, to je značajna studija, i iz razloga što je objavljena u prestižnom časopisu, i stoga što je obavljena u jednoj od američkih država koje proizvode najviše hrane životnjskog podrijetla.

Znanstvenici su zaključili da je grah zasitio ispitanike jer sadrži mnogo proteina, nutrijenata koji potiču sitost.

Za potrebe studije, pozvali su 28 ispitanika da kušaju dva različita obroka koji su sadržavali mesnu štrucu. Jedna je bila napravljena najvećim dijelom od govedine, a druga od graha. U verziji od govedine ispitanici su dobili 26 grama proteina i 3 grama vlakana, a verzija od graha sadržavala je 17 grama proteina i 12 grama vlakana. Obje su verzije imale identičan broj kalorija i količinu masti. Tri sata nakon što su pojeli obrok, ispitanici su ocijenili svoju razinu gladi kao istu.

Proteini su važni za održavanje jakih mišića i kostiju, zdravi imunološki sustav, sprečavanje umora, a prelazak na biljne proteine može imati velike dobrobiti za zdravlje.

Američko udruženje dijetetičara, ADA navodi kako zamjena mesa u prehrani grahom potiče gubitak tjelesne težine, a studije su pokazale da dodavanje tri šalice kuhanog graha tjedno u prehranu rezultira manjim rizikom za kronične bolesti poput pretilosti, raka, dijabetesa i srčanih bolesti.

S druge strane, redovno konzumiranje mesa je opasno. Istraživanje koje je proveo Harvard School of Public Health otkrilo je da čak i mala porcija od 90 grama neprerađenog crvenog mesa dnevno povećava rizik srčanih bolesti i moždanog udara. Prerađeno crveno meso, paštete, kobasice i slanina, također je povezano s povećanim rizikom bolesti krvožilnog sustava.

Osim proteinima, grah je bogat i vlaknima, koja smanjuju apetit usporavajući proces probave. Vlakna također kontroliraju razinu šećera u krvi.

Izvor: Slavin JL, Bonnema AL, Altschwager D, and Thomas W. The Effects of a Beef-Based Meal Compared to a Calorie Matched Bean-Based Meal on Appetite and Food Intake. Journal of Food Science. 2015.

2 KOMENTARI

Ostavi odgovor