SHARE

Mnogi mladi ljudi imaju tu rutinu koju ja zovem “dođi doma, zavali se na kauč i konzumiraj sadržaje sa svog mobitela”.

Neopisivo sam kriva za istu stvar. Bilo je dana kad bih došla doma i kratko vrijeme koje sam imala za provesti s mojim dečkom bih potrošila na skrolanje kroz razne feedove.

Ne samo da mi je ta navika opteretila vezu, nego mi je onemogućila da se dobro naspavam. Studije su pokazale da izlaganje očiju jarkom svjetlu mobitela sprečava otpuštanje melatonina, hormona koji govori tijelu da je vrijeme za spavanje. Što objašnjava zašto mi je bilo teško zaspati nakon što bih se ušuškala s mojim iPhoneom, pinajući, lajkajući i četajući nemilice do gašenja svjetala.

Odlučila sam se za mail pokus: kupila sam starinsku budilicu i ostavila mobitel u dnevnoj sobi. Evo što se dogodilo:

  • Soba mi se pretvorila u sigurnu luku bez ekrana, daleko od jarkog svjetla i neugodnih zvukova. Tako umirujuće! Ako sam htjela nešto raditi prije spavanja, mogla sam čitati ili pisati dnevnik.
  • Pogodili ste, počela sam bolje spavati. Izgleda da znanost ipak pali.
  • Poboljšala mi se veza. Umjesto slanja poruka prije spavanja, moj partner i ja smo imali smislene razgovore, čitanje na glas i masaže.
  • Moj mobitel se u kući pretvorio u fiksnu liniju. Kad sam ga shvatila da ga je lako ostavljati izvan spavaće sobe, odlučila sam se za drugi korak i počela ga spajati na punjač onog trenutka kad bih došla kući. Ako mi je stigla poruka ili poziv, mogu se ustati i otići do njega. Nisam više bila spojena na svoj telefon dok sam kod kuće.

Naravno, još uvijek mi se događa da me mobitel uvuče. Kad putujem, koristim ga kao budilicu. Ali, u konačnici mi je ovaj sistem pomogao da bolje spavam i budem prisutnija u svojim odnosima. Pokušajte! Obećavam da će vaši feedovi još uvijek biti tu sutra ujutro.

(Prilagođeno s Elephant Journala)

Ostavi odgovor