SHARE

Amerika možda je kolijevka današnjeg procvata veganstva i zdravog životnog stila, ali u prosjeku su prehrambene navike Amerikanaca zastrašujuće. Zemlja koja nam je donijela trendove poput zelenih sokova i chia sjemenki ustvari je carstvo samoubojstva prehranom.

Evo što kažu podaci američke državne agencije za hranu i lijekove FDA: ukupno polovicu pojedenog povrća u Sjedinjenjim Državama tijekom prošle godine čine krumpir i rajčica. Od krumpira, koji zauzima trećinu u ukupnoj količini pojedenog povrća, najveći dio je prodan na tržištu prerađen u pomfrit i polugotove proizvode. Također, i većina rajčice je prodana prerađena, najčešće kao kečap. Dodajmo tome i zelenu salatu, koja je treća po redu na listi najkonzumiranijeg povrća, i jasno je da Amerikanci većinu povrća jedu u sklopu brze prehrane, kao priloge hamburgerima i sličnim jelima.

Svaka žena, muškarac i dijete u SAD-u tijekom prošle godine pojeli su nešto više od 50 kilograma krumpira. To je oko kilograma krumpira tjedno po osobi.

Najbolje od svega, ti podaci predstavljaju značajan napredak u odnosu na podatke iz 1967., kad su krumpir, rajčica i zelena salata činili 67 posto ukupne potrošnje povrća (danas su na 59 posto).

Ako mislite da je Amerika jedina zemlja na svijetu s jezivim prehrambenim navikama, razmislite malo o ovome: nedavno smo naišli na podatke o proizvodnji voća na području bivše Jugoslavije. Gotovo 90 posto proizvedenog voća činile su šljive i grožđe. Što mislite zašto?

Zato jer se voće gotovo uopće nije jelo – šljive su se koristile za proizvodnju šljivovice, a grožđe za vino i rakiju. Uzdravlje!

 

 

Ostavi odgovor