SHARE

Dakle, uzmete bademe, s donje strane pronađete malo vime i pritisnete… Šalimo se, naravno. Mlijeko od badema apsolutno morate pokušati napraviti iz više razloga.

Kao prvo, toliko je lako i jednostavno da je to nevjerojatno. Kao drugo, jeftinije je od kupovnih mlijeka od badema i sadrži daleko više badema, a uopće nema aditiva. Kao treće manje je okrutno od kravljeg mlijeka, koje je uz to za mnoge ljude alergen ili barem uzrok probavnih tegoba za koje ni ne znaju zašto ih imaju.

Postoji i još jedna sjajna stvar s domaćim bademovim mlijekom – nusproizvod je bademovo brašno, koje možete koristiti u kolačima, kruhovima, žitaricama, popečcima ili bilo čemu drugom što vam padne na pamet. Ništa se ne baca! O, i još nešto: veoma je ukusno, posve drugačije od industrijskog.

mlijeko od badema

Evo osnovnih sastojaka za, po prilici, sedam i pol decilitara bademovog mlijeka:

  • 1 šalica badema
  • voda
  • sol
  • (opcija) esencija vanilije

Bademe namočite preko noći u puno vode. Vodu od namakanja bacite, a bademe stavite u blender s tri šalice (govorimo o američkim šalicama od 250 ml) svježe vode. Blendajte oko 5 minuta. Dovoljno je i manje, ako imate jedan od onih supermoćnih modernih blendera. U Vitamixu bi vam za 5 minuta mlijeko i prokuhalo! Pred kraj dodajte mali prstohvat soli i, po želji, nekoliko kapi esencije vanilije.

Cijedite mlijeko od badema

Priredite zdjelu, u koju stavite cjedilo, preko kojeg stavite krpu za cijeđenje. Koristi se krpa kakvu inače koriste proizvođači sira, ali i velika gaza iz ljekarne je dovoljno dobro rješenje. Uhvatite sve kuteve krpe, podgnite ih gore i počnite cijediti mlijeko. Možete početi polako uvrtati krpu i pritiskati masu u sredini dok se posve ne iscijedi.

Mlijeko prelijte u čistu bocu i držite u hladnjaku. Potrošite ga tijekom nekoliko dana i ne zaboravite svaki put prije upotrebe protresti. Taložit će se jer ne sadrži aditive.

Brašno od badema

Kruti ostatak koji vam je ostao u spužvi posušite, najbolje raspoređen po papiru za pečenje u pećnici na laganoj temperaturi, u dehidratoru ili na suncu. Spremite ga u suhu staklenku i koristite po želji.

Profi savjet 1: pokušajte s drugim vrstama orašastih plodova.

Profi savjet 2: pokušajte s bademima koje ste prethodno blago ispržili na suhoj tavi nekoliko minuta

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor