SHARE

Svjesni smo ironije koja se javlja kad sajt posvećen zdravom životnom stilu objavljuje članak o pohanju, ali ostanite s nama još kratko, pa odustanite ako vas ovaj argument ne uvjeri, riječ je o tome pohati bez upotrebe jaja.

Sigurno se sjećate da je Željko Mavrović, veliki boksački šampion, svojedobno bio pionir ekološke poljoprivrede i proizvođač jako ukusnog integralnog kruha. Na žalost, njegova tvrtka je zbog ekonomske krize propala, ali sam osobno imao sreću posjetiti ga na njegovom imanju dok je bio usred velikih poslova i planova za ekspanziju.

Dugo smo razgovarali o svim mogućim temama, od boksa do zdrave prehrane, a onda mi je rekao jednu rečenicu koju pamtim i danas, deset godina kasnije: “Čovjek ponekad treba pojesti ono od čega će se osjećati dobro.” Što je ustvari htio time reći? Pojasnio mi je – ponekad jednostavno treba pojesti nešto što znaš da nije najbolje za tvoje tijelo, ali će u tom trenutku zadovoljiti um.

Nadam se da sam time opravdao članak o tome kako pohati bez upotrebe jaja. Cijela metoda zasniva se na jednom triku, a rezultat koji daje je hrskav i ukusan. Kako pretpostavljam da ćete pohati povrće, tofu ili seitan, možete ga pohati kraće, jer nema potrebe za ubijanjem potencijalno opasnih zaraza kao u mesu.

Evo recepta za smjesu za pohanje:

  • šalica brašna
  • šalica hladne vode
  • pola žličice soli
  • dvije vrećice praška za pecivo (da, toliko puno, nije greška!)

Ako ste ekstravagantno raspoloženi, možete dodati po pola žličice luka i češnjaka u prahu i malo papra.

Pomiješajte sve suhe sastojke i onda pomalo dodajte vodu dok miješate. Ovisno o brašnu, možda će vam trebati cijela šalica, možda bude dovoljno i malo manje. Trebali biste dobiti gustu, zapjenjenu smjesu koja se dobro prima za sastojke kad ih umočite. To je čarolija praška za pecivo na djelu.

Sastojci za pohanje mogu biti raznoliki, od povrća (paprika, patlidžan, tikvica, stapke blitve…) do raznih proizvoda od soje (medaljoni, tempeh tofu) i seitana. Pržite ih u masnoći do zlatne boje i izvadite na papirnati ručnik da se ocijede.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor