SHARE

Sa zadnjim danima ljeta, na tržnice dolaze gomile ukusnih i veoma jeftinih ljetnih plodova, od posve zrelih rajčica i paprika, preko slasnih kruški i grožđa do sočnih šljiva. Plodovi koji su se cijelo ljeto kupali na vrelom suncu sad su prepuni šećera, vitamina i okusa. Sva ta sunčeva energija kojoj su bili izloženi pretvorila se u život i sad je treba iskoristiti. Evo nekoliko ideja kako to učiniti:

Skuhajte ručak od sezonskih sastojaka

Evo kako trenutno stoje neke cijene na zagrebačkim tržnicama: crvena paprika rog, 3 kune kilogram, domaća rajčica, 3 kune, mlade tikvice, 5 kuna… I to za proizvode koji jednostavno nikad u godini ne mogu imati bolji okus nego ovog trenutka.

U nedjelju sam pohao tikvice i ljute feferone, napravio đuveč s rižom od crvenih paprika i svježe rajčice i dodao tome salatu od rajčice. Ručak je bio sjajan. Veselim se tome što imam još vremena iskoristiti sve te divne sastojke neponovljive zrelosti.

Jedan dan jedite samo voće

Vjerojatno ste već čuli za frutarijance, ljude koji jedu samo voće (definicija često obuhvaća i druge plodove koji nisu voće u klasičnom smislu, ali jesu voćke, primjerice avokado, rajčica ili paprika). Ima ih i kod nas, iako moram priznati da se meni osobno taj životni stil doima puno primamljivijim kad vidim ljude koji ga prakticiraju u tropskim krajevima, gdje cijele godine ima zrelog manga, papaje, kokosovih oraha i raznih vrsta voća kojima ne znam ni ime. Kod nas bi mi zimi bilo malo tužno birati hoću li opet jesti jabuke ili ću kupiti nešto što je moralo doletjeti avionom u Zagreb.

U svakom slučaju, zanimljiv životni stil o kojem premalo znam i volio bih doznati više.

Naravno da vas ne nagovaram da krenete tim putem, ali postanite frutarijanac na jedan dan, godit će vam. Opskrbite se grožđem, kruškama, šljivama, borovnicama, smokvama, na tržnicama još ima čak i veoma slatkih lubenica. Jedan dan jedite samo voće, za doručak, ručak, večeru. Fitonutrijenti iz živog, nekuhanog voća će vam goditi, a velika količina vode koju voće sadrži će vas rehidrirati. Osobno to radim nekoliko puta godišnje i svaki put se tijekom i nakon tog dana punog voća osjećam osvježeno. Ako imate osjećaj da se ne možete najesti, ubacite malo oraha ili badema.

tomatoes-380286_1280

Napunite zamrzivač domaćim pelatima

Ako imate malo volje i vremena, možete obraditi veću količinu rajčice i smrznuti je za iduće mjesece. Iako su pelati jedna od rijetkih konzerviranih namirnica koja zadržava gotovo jednaka svojstva svježem originalu, i vrhunski kuhari ih zimi bez kompleksa upotrebljavaju, možda će vas veseliti da pripremite vlastitu zamjenu od rajčica koje ste osobno upoznali.

Jednostavno kupite veliku količinu veoma zrelih rajčica. Operite ih. Nakon toga, zakuhajte veliki lonac vode. Potopite rajčice u kipuću vodu na deset sekundi i ocijedite. Sada će se koža lako skidati – ogulite je prstima ili pomoću malog noža. Uklonite iz rajčica onaj dio jezgre oko peteljke (ako koristite takozvane šljivare, ne morate ništa uklanjati, oni nemaju tog tvrdog dijela). Iskuhajte u loncu da ispari dio tekućine. Kad se ohladi, rasporedite u porcije i zamznite.

Iskuhavanjem ćete uštedjeti na prostoru – trebat će vam manja količina ovakve rajčice nego pelata iz konzerve.

Ukuhajte zimnicu

Ajvari, pinđuri i slični pripravci mogu biti ukusniji od industrijskih, ako se pažljivo proberu sastojci, začini i procedure. Moram priznati da tu nemam puno iskustva, pa neću dijeliti savjete. Ali vidim koliko zadovoljstva to pruža nekim ljudima oko mene – mnogo više nego da odu u trgovinu i kupe gotov ajvar.

 

Ostavi odgovor