SHARE

Povrtne lazanje su gotovo pa savršeno vegansko jelo – puno povrća, a slasno i primamljivo.

Dobro je za ljetne dane, kad treba upotrijebiti svo to divno jeftino povrće kojeg ima u izobilju, ali se dobro nosi i s oskudnom zimskom ponudom, koja se također da iskombinirati u primamljive lazanje.

Privlači i one koji nisu vegani, pogotovo miomirisima koji se šire iz pećnice. Nije baš pretjerano zdravo – kalorično je i masno, ali ne može sve biti savršeno.

Kao što sam već napisao, u lazanje može gotovo bilo koje povrće. Samo valja imati na umu da će u pećnici provesti tek nekih pola sata na relativno niskoj temperaturi, a to neće biti dovoljno da se sve vrste povrća skuhaju.

Također, neke vrste povrća mogu pustiti tekućinu i upropastiti lazanje. Iz tih razloga je bolje povrće prije stavljanja u lazanje ispeći na tavi.

povrtne lazanje

Ja sam ovom prilikom upotrijebio šampinjone, mrkve, brokulu i crvenu papriku, ali može se dodati i tikvice, prokulice, patlidžane, mrkve, luk, čak i listove špinata. Samo treba povrće narezati na odgovarajuću debljinu, odnosno prepoloviti prokulice, i baciti ih na tavu prije stavljanja u lazanje.

Evo sastojaka:

  • Glavica brokule
  • 2 crvene paprike
  • Pola kilograma gljiva
  • Češnjak
  • Peršin

Za umak:

  • Litra nezaslađenog biljnog mlijeka (najbolje bademovog)
  • Dvije žlice brašna
  • Dvije žlice biljnog margarina ili druge masnoće
  • Dvije žllice jestivog kvasca

Tjestenina:

  • Ja upotrijebim jedno do jedno i pol pakiranje od pola kile. Tko može do Spara, imaju sjajnu bio tjesteninu za lazanje od pira.

Izradite roux na način da prižite brašno na masnoći dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se ohladi.

Sitno nasjeckajte češnjak i peršin.

Narežite povrće i počnite ga peći na tavi uz minimum maslinovog ulja. Ne pretrpavajte tavu, solite i paprite kako pečete.

Kad je povrće pri kraju, zakuhajte mlijeko i uz miješanje pjenjačom ga dodajte u hladni roux. Nastavite kuhati na laganoj vatri i miješati dok se ne počne zgušnjavati. Čestitam, dobili ste veganski bešamel. Umiješajte jestivi kvasac.

Počnite slagati lazanje. Namastite posudu, najbolje zemljanu ili keramičku, ulijte malo bešamela na dno pa prekrijte tjesteninom. Volim imati pri ruci zdjelu mlake vode i smočiti tjesteninu prije slaganja, čini mi se da se tako pouzdanije skuha.

Prekrijte sloj tjestenine dijelom povrća, pospite s malo peršina i češnjaka te zalijte s nekoliko žlica umaka. Prekrijte tjesteninom, pa ponavljajte. Za najgornji sloj ostavite malo više bešamela – on će lazanjama dati zlatnu koricu.

lazanje 2

Pecite oko pola sata na 180 stupnjeva. Kad lazanje s gornje strane izgledaju primamljivo, vjerojatno su gotove. Ugasite pećnicu, izvadite lazanje, razrežite ih i vratite još deset minuta u pećnicu da se slegnu.

I to je to. Ja ih volim poslužiti uz parmezan od indijskih oraščića ili pesto od badema i rikule.

Ostavi odgovor