SHARE

Uravnotežena i raznolika veganska prehrana može donijeti samo jedan potencijani zdravstveni problem: nedostatan vitamin B12. Kako je riječ o iznimno bitnom vitaminu, bez kojeg može doći do teških zdravstvenih problema, dobro je znati kako se prema njemu odnositi i što činiti kako do avitaminoze ne bi došlo.

B12, ili kobalamin, je spoj koji sudjeluje u raznim funkcijama staničnog metabolizma, od sinteze DNK do metabolizma masnih kiselina. Niti jedna životinja ili biljka ne može ga sama stvoriti – B12 sintetiziraju isključivo bakterije. Te bakterije djeluju kao simbionti s raznim životinjama, odnosno nastanjuju se u njihovim probavnim sustavima, gdje probavljaju hranu i otpuštaju B12.

Od biljnih izvora vitamina B12 postoje samo neke alge za koje se smatra da bi mogle biti pogodne, ali su istraživanja još u tijeku. Ljudi imaju u tankom crijevu bakterije koje sintetiziraju B12, ali se smatra da ta količina nije dovoljna. Stoga vegani, dugogodišnji vegetarijanci i trudne vegetarijanke moraju uzimati suplemente.

Na tržištu su dostupni razni oblici suplemenata. B12 je često sastojak raznih multivitaminskih preparata i dodataka, koji se prodaju u ljekarnama. Za one koji ne žele uzimati takve suplemente, B12 se često dodaje raznim veganskim proizvodima, najčešće žitaricama i raznim vrstama biljnog mlijeka. Većina sojinih, rižinih, zobenih i drugih mlijeka od renomiranih međunarodnih proizvođača pojačana su vitaminom B12.

Te bi količine trebale biti dovoljne – tijelo ne treba mnogo vitamina B12, a kod osoba koje su s mesne ishrane prešle na vegansku zalihe mogu potrajati godinama. Ipak, ne valja se izlagati riziku avitaminoze, jer posljedice mogu biti teške i prvo se manifestiraju na mozgu.

Srećom, avitaminozu B12 je teško dobiti i lako izbjeći. Ostale zdravstvene prednosti prelaska na vegansku prehranu daleko premašuju neznatan rizik od ovakvog poremećaja. O mentalnim i duhovnim prednostima prehrane bez nasilja da ne govorimo.

3 KOMENTARI

Ostavi odgovor