SHARE

Restoran Nishta u zagrebačkoj Masarykovoj ulici jedno je od rijetkih mjesta u gradu u kojima postoji veći izbor veganskih jela i jedno od dva mjesta koje imaju malo elaboriraniji jelovnik. Većina jela koja se nude su veganska ili dostupna u veganskoj varijanti, a dobar dio menija je izrađen prema konceptu sirove hrane. Isti vlasnici drže i restoran u Dubrovniku istog imena.

Nishta sam posjetio u društvu prijatelja. Namjera nam je bila iskušati ljetni jelovnik. Krenuli smo sa sirovom juhom od đumbira, koja je došla na stol ukrašena crnim sezamom. Juha je bila osvježavajuća, iako su joj nedostajale barem dvije stvari, malo soli (što možda restoran izbjegava zbog zdravstvenih razloga) i malo hlađenja (bilo bi bolje da je bila posve hladna nego mlaka). I okus đumbira je mogao biti intenzivniji, ali ukupni dojam je bio dobar.

IMG_8800

Za glavno jelo sam se odlučio jelo naziva Hi! Pasta. Riječ je o tjestenini od pirova brašna i konoplje hrvatske proizvodnje, posluženoj u kremastom umaku s kaparima, sušenim rajčicama, špinatom i maslinama. Blagi kremasti umak lijepo se slaže s intenzivnim okusima rajčica i kapara, ali su masline, na žalost, bile one najgore vrste bezukusnih crnih iz staklenke.

Jelo me se ipak dovoljno dojmilo da ću ga sigurno pokušati replicirati u vlastitoj kuhinji (i poboljšati upotrebom kalamata maslina).

IMG_8802

Moj prijatelj uzeo je Pastalicious, Azijom inspirirano jelo od rezanaca s hoisin umakom, đumbirom, tofuom i svježim povrćem i samo je kratko rekao da je oduševljen jelom. Moram priznati da se miris širio i na moju stranu stola te da je bio opojan.

Za desert se on odlučio za Tiramisu, a ja sam uzeo Mousse au chocolat. Važno je napomenuti da su oba jela posve veganska, iako su jako kremasta. Sumnjam da se tajna krije u takozvanom svilenom tofuu. Mousse je bio sjajan – bogat, kremast, ispunjen mjehurićima zraka i, što je jako važno, dovoljno posoljen i nimalo presladak. Poslužen je s kiselim umakom od maline. Bio je toliko ukusan da sam bio spreman previdjeti čak i blesak način posluživanja (vidi fotografiju).

IMG_8803

Ono što svakako još trebate znati o restoranu jest da je ugodnog interijera, da je usluga sjajna, a da su pića poprilično skupa. Doduše, nude se proizvodi poput organskih piva i vina, domaćih čajeva, svježe hladno prešanih sokova i sličnog. Cijene hrane su korektne obzirom na upotrebu skupih sastojaka – od dvadesetak kuna za deserte do šezdesetak kuna za glavna jela.

U svakom slučaju, Nishta nije restoran u kojem se veganska hrana u Zagrebu priprema na najbolji način u tehničkom smislu – ta titula i dalje pripada Bistrou Zrno. Ali Nishta je mjesto na kojem je veganska hrana najzabavnija, jelovnik najmaštovitiji i atmosfera najugodnija. I, što je veoma važno – restoran Nishta pogodan je i za večernje izlaske.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor