4 savjeta za vegane i vegetarijance koji moraju jesti u restoranima

4 savjeta za vegane i vegetarijance koji moraju jesti u restoranima

Na žalost, živite okruženi drugim ljudima (ovo je šala), pa ćete se ponekad naći u situacija da zbog posla, obitelji, ili nekog drugog razloga završite u restoranu koji nudi meso životinja kao primarnu namirnicu

SHARE
vegani i vegetarijanci
Veganske proljetne rolice

Ako postoji jedno područje koje će se u Hrvatskoj truditi da vam dokaže kako je vaš životni izbor veganske ili vegetarijanske prehrane nešto neoubičajeno, čudno i neočekivano, to su naši restorani i jedenje vani. Na žalost, živite okruženi drugim ljudima (ovo je šala), pa ćete se ponekad naći u situacija da zbog posla, obitelji, ili nekog drugog razloga završite u restoranu koji nudi meso životinja kao primarnu namirnicu. Naravno, ako niste uspjeli odvući društvo u neki od restorana koji nude vegansku hranu.

Evo nekoliko savjeta kako se nositi s time:

1. Pripremite teren unaprijed

Nije loša ideja u trenutku kad znate u koji restoran idete provjeriti jelovnik na webu i nazvati u restoran. Nedavno smo bili gosti na jednoj obiteljskoj proslavi u restoranu koji je poznat upravo po mesnim jelima i roštilju. Međutim, naši rođaci su najavili dolazak vegana i dočekao nas je sjajan jelovnik – salata od prosa i dimljeni tofu s rezancima u slatko-kiselom umaku. Bilo je veoma ukusno. Sve više restorana danas ima tu mogućnost, ali je dobro najaviti se unaprijed da vam se ne dogodi da vam, kao meni u jednom drugom zagrebačkom restoranu, posluže kupovne krokete punjene sirom.

2. Postavljajte pitanja

Mnogi konobari na koje smo naišli uopće nisu svjesni koncepta veganske prehrane, i treba im posebno naglasiti da ne jedete ni sir, mlijeko, maslac, te da ne biste proizvode koji su se pržili u istom ulju u kojem je prženo i meso. Dobar konobar će shvatiti što želite, a vi se nemojte iznervirati ako vam ponudi pomfrit i salatu (ne, ne želim ručati pomfrit i salatu. Bi li vi ručali pomfrit i salatu?).

Iz iskustva znam da je uvijek moguće NEŠTO ispregovarati s kuhinjom i dobiti kakav-takav obrok. Vegetarijancima je mnogo lakše – pohanog sira ima i u najobičnijim zalogajnicama.

3. Najedite se prije izlaska

Da, moguće je i da ćete jednostavno ostati gladni. Neka mjesta nemaju posebnu fritezu za vegetarijance i vegane, nemaju kreativne kuhare niti namirnice kojima bi mogli zadovoljiti vaše potrebe. Ako sve sluti na takav ishod, pripremite se. Pojedite kod kuće nešto što će vas zasititi i istrpite tih nekoliko sati. U konačnici, niste tu došli zbog hrane nego zbog ljudi, zar ne?

4. Budite spremni na pogreške

Možda će vam se dogoditi da vam u pola tanjura konobar dođe objasniti kako su se dečki potrudili i izvadili vam špek iz graha. Znam da velik broj vegetarijanaca i vegana s vremenom razvije gađenje prema mesu, pa im to sigurno neće biti drago. Ali što sad? Nećete od tih par zalogaja dobiti arterosklerozu, niti će iz veganske centrale tražiti da vratite značku i pištolj. Otrpite to stoički. I poslije im nalijepite jednu zvjezdicu na Facebooku i ForuSquareu.

Ostavi odgovor