SHARE

Program manifestacije Zagrebačko kulturno ljeto – Zg KUL predstavljen je u srijedu, 19. lipnja na konferenciji za medije održanoj u Umjetničkom paviljonu. Zagrebačko kulturno ljeto ponudit će niz nezaboravnih kulturnih programa – od Trga kralja Tomislava do Bundeka i od Gornjega grada do Novoga Zagreba, najljepše otvorene i zatvorene pozornice grada otvorit će svoja vrata brojnim posjetiteljima i pod zajedničkim “krovom” Zagrebačkoga kulturnog ljeta – ZgKUL ponuditi najbolje i najatraktivnije od zagrebačke ljetne kulturne ponude.
 

Zagreb će tako tijekom ljeta ponovno “zauzeti” brojni umjetnici – njih više od dvije tisuće iz Zagreba, Hrvatske, ali i s mnogih strana svijeta. Glazba, film, kazalište, izložbe, baština i još puno najraznolikijih kulturnih sadržaja očekuje sve posjetitelje ovogodišnjega ZgKUL-a s ciljem da se grad Zagreb čvrsto pozicionira na karti europskih kulturnih metropola i ljetnih destinacija.

Okupljene umjetnike i ravnatelje ustanova u kulturi, a koji programima sudjeluju u ovoj manifestaciji, pozdravio je na konferenciji za medije zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je svim zaželio puno uspjeha u radu te je riječ prepustio pročelnici Gradskog ureda za kulturu Milani Vuković Runjić.

„ Grad Zagreb dao je i ove godine sve od sebe da nitko ne ode na more jer je kulturna ponuda toliko bogata te se rijetko koji grad može pohvaliti tolikim programima“, kazala je pročelnica Vuković Runjić. Istaknula je i kako od ove godine kreću i novi programi na Savi –   koja će ponovno oživjeti.  „ Zagreb se vraća i na Savu. Kao što smo 1926. ondje birali Miss Save tako se od ove godine ponovno vraćamo s programima uz obalu Save“, rekla je pročelnica Vuković Runjić.


Uz nove programe koji će početi u srpnju, četvrtu godinu zaredom uživat ćemo, među ostalim, “u glazbi na travi” – na festivalu Zagreb Classic koji se održava u jedinstvenom ambijentu Trga kralja Tomislava. Festival 21.6. započinje programom Glazba i grad – Fiesta Latina s glazbom pod utjecajem latino ritmova. Fiestu 21.6. otvaraju Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a (Fiesta Sinfónica), 22.6. nastavljaju Tamburaški orkestar HRT-a s Los Caballerosima (Fiesta Mexicana), a zatvaraju 23.6. Jazz orkestar HRT-a i grupa Cubismo (Fiesta Cubana).

Program Glazba i grad na konferenciji za medije najavio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić koji je tom prigodom istaknuo kako je riječ o zajedničkom projektu koji već pet godina uzastopce organiziraju Hrvatska radiotelevizija i Grad Zagreb. „ Program Glazba i grad počinje na prvi dan ljeta, a koji je ujedno i Svjetski dan glazbe. Svi koncerti na Tomislavcu besplatni su za građane jer i na ovaj način želimo promovirati kulturu i glazbene sadržaje“, rekao je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije.

Festival se nastavlja brojnim atraktivnim programima koje među ostalim pripremaju Zagrebačka filharmonija i Tonči Huljić, Moskovski kadeti, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Opera i Balet HNK-a, Kazalište Komedija te Ansambl LADO. Prema riječima ravnatelja Zagrebačke filharmonije, Mirka Bocha  festival na Tomislavcu i ove će godine biti bogat programom kao što je bio i prijašnjih godina kada su u sklopu Zagreb Classica nastupili – 2CELLOS, Goran Bregović i Roby Lakatos.

Uz programe u sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta za bogat dio kulturne ponude pobrinula se i Turistička zajednica grada Zagreba. „ Ove godine proširili smo kulturne programe , a tijekom srpnja i kolovoza očekuje nas 300 kulturnih događanja“, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld. Napomenula je i kako sve Zagrepčane i turiste uz već poznate programe poput Dvorišta, Crossover festivala na Ribnjaku te Ljeta kod Matoša na Gornjeg gradu očekuju i brojni novi programi.

„Zahvaljujući Turističkoj zajednici grada Zagreba ali i Hrvatskoj turističkoj zajednici fotografije s programa Zagrebačkog kulturnog ljeta obišle su svijet što je izuzetno važno budući znamo da je čak 40 posto odluka vezanih uz putovanja motivirano upravo kulturnim događanjima“, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Tako će ljubitelji kulturnih sadržaja i ove godine moći uživati  u posebnoj atmosferi kina pod vedrim nebom Ljetne pozornice Tuškanac, u jedinstvenom spoju glazbe, filma i književnosti Ljeta na krovu MSU i u bogatome glazbenom programu Zagrebačkih obljetnica u Atriju Klovićevih dvora (Zagrebački solisti, Zagrebački kvartet, Zagrebački kvartet saksofona, Zagrebački gitarski trio).

Ponovno  će se održati i programi na Gornjem gradu sa Scenom Amadeo, na festivalu Orgulje Zagrebačke katedrale na Kaptolu i u Paviljonu Jeka u Maksimiru. Ali i u Atriju MUO-a s Teatrom Exit, na Krležinom gvozdu i drugim lokacijama u sklopu Festivala Miroslav Krleža, kao i s Histrionima na Opatovini.

Svi su pozvani i na  koncerte na Ljetnoj pozornici Bundek, INmusic Festival na Jarunu, a ljeto je idealna prigoda i za posjet brojnim atraktivnim izložbama i vrijednim zbirkama zagrebačkih galerija i muzeja. Ulice i trgove Zagreba ponovno će “osvojiti” i brojni izvođači Međunarodne smotre folklora, a sve je to samo mali dio onoga što će se događati u sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta.

Više informacija o programu ovdje.

Ostavi odgovor