Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti

SHARE

Na Trgu Petra Preradovića jutros je predstavljen program događanja u okviru Europskog tjedna mobilnosti koji se, već tradicionalno, održava od 16. do 22. rujna, kako bi se male i velike gradove potaklo na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava, a građane da vožnju automobilima zamijene s alternativnim prijevozom.

Koordinator ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti, sa sloganom Kombiniraj i kreni, je Gradski ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovo obilježavanje uključeni su i drugi gradski uredi, službe, te ustanove i brojne udruge. Kao i prijašnjih godina, vrhunac Tjedna bit će Dan bez automobila – 22. rujna – kada je u gradovima sudionicima jedno ili više područja namijenjeno isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz. U Zagrebu se, tradicionalno, za promet zatvara središte grada omeđeno Gundulićevom, Mesničkom, Gornjim gradom, Jurišićevoj, Palmotićevom, Boškovićevom i Hebrangovom.

Grad Zagreb već dvanaestu godinu za redom organizira aktivnosti u okviru Europskog tjedan mobilnosti, a već od prve godine sudjelovanja uvršten je, na temelju ocjena stručnog žirija, među prvih deset najuspješnijih gradova. U 2008. i 2011. godini uvršten je među finaliste, a 2012. je osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award.

Ova postignuća su rezultat dobre suradnje Gradske uprave s mnogobrojnim tvrtkama, ustanovama i udrugamanaglasila je zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, zahvalivši svima koji su doprinijeli da Europski tjedan mobilnosti u Zagrebu svake godine bude programski bogatiji i raznovrsniji.

Tjedan nam, između ostalog, poručuje da trebamo mijenjati uvriježene navike i svijest te usvajati ekološki prihvatljiviji način kretanja gradom, dodala je zamjenica. Pozivam sve sugrađane da se uključe u Europski tjedan mobilnosti i iskažu svoju opredijeljenost za čišći okoliš.

Svake godine se sve više ustanova, tvrtki, organizacija, želi uključiti u Euroski tjedan mobilnosti što znači da smo kroz ovih 12 godina doprinjeli do svijesti ljudi i shvatili da ono što činimo danas, zapravo činimo sutra za našu djecu, naglasila je pročelnica GU za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.

Ostavi odgovor