SHARE

O blagodatima koje zdrava prehrana ima naše tijelo puno se govori i svakim danom sve se više zna. No što je s efektom koji ima na našu psihu? Kako hrana koju jedemo utječe na naš um i kako može pomoći našoj kreativnosti?

Obratite pozornost na svoje tijelo u ovom trenutku. Jeste li maksimalno produktivni? Prisjetite se što ste pojeli za doručak ili ručak i onda to stavite u perspektivu. Naše prehrambene navike ponavljaju se kroz određeni vremenski period pa tako niti njihov utjecaj nije trenutačan već je za njega potrebno određeno vrijeme.

Nagrađivani psiholog Ron Friedman u svom članku za Harvard Business Review govori o “direktnom utjecaju koji hrana ima na naše kognitivne performanse”. Loša odluka za ručak može naš koštati cijelog poslijepodneva. „To se događa zato što se sve što pojedemo u našem tijelu pretvara u glukozu koja je izvor energije za naš mozak. Kada je razina glukoze u našem tijelu niska, jako nam se teško fokusirati na nešto. Zato nam je koncentracija slabija kada nam je želudac prazan“. Problem je u tome što naše tijelo ne upravlja svom hranom istom brzinom.

Renée Leonard-Stainton, kvalificirani naturopat, nutricionist te zapadnjački medicinar koji se bavi ljekovitim biljem objašnjava kako naše tijelo procesuira glukozu i kako bismo trebali jesti za da poboljšamo mentalnu energiju.

„Konzumacija hrane sa niskim glikemijskim indeksom, dakle hrane koja polagano otpušta glukozu u krvotok može pomoći da se izbjegne izostanak energije koji se obično događa nakon što jedemo šećere koji se brzo apsorbiraju ili rafinirane žitarice”.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Otago u Novom Zelandu angažiralo je 400 ljudi između 17 i 25 godina da vide postoji li poveznica između konzumacije voća, povrća i njihovog dobrostanja. U periodu od trinaest dana sudionici istraživanja bilježili su svoju konzumaciju voća, povrća, slatkiša i čipsa, kao i osjećaj dobrostanja, znatiželje i kreativnosti. Provoditelji istraživanja otkrili su korelaciju između višeg unosa voća i povrća i većeg osjećaja dobrostanja, znatiželje i razine kreativnosti kod sudionika istraživanja. Ono što je još zanimljivije je da njihov unos voća i povrća u jednom danu nije poboljšao njihovo dobrostanje sljedeći dan što naglašava potrebu da se konstantno jede zdravo i uravnoteženo.

Gore navedene studije pokazuju dakle da hrana koja je bogata vitaminima i mineralima promovira dobrostanje, znatiželju i kreativnost. No koju bismo točno hranu trebali konzumirati da povećamo našu produktivnost pa onda i kreativno mišljenje?

Vitamin C esencijalni je faktor u produkciji dopamina, neurotransmitera koji pomaže motivaciju i promovira uključenost. Citrusno voće poput naranče i limuna nije jedino koje je bogato vitaminom C, to su još i jagode, ananas, mango, kiwi, papaja ali i prokulice, paprike i brokula.

Vitamini B skupine utječu na osjećaj vitalnosti i angažmana. Možete ih potražiti u cjelovitim žitaricama, zelenom lisnatom povrću, grahoricama (primjerice grah i grašak), orašastim plodovima i banani.

Antioksidansi poput vitamina E pomažu smanjiti tjelesne upale, poboljšavaju pamćenje i raspoloženje,  mogu pomoću i u prevenciji depresije. Vitaminom E bogati su špinat, batat, avokado, suncokretove sjemenke i maslinovo ulje.

Začini su također važan dio naše prehrane i to ne samo zbog okusa. Jedan od vrlo korisnih i dostupnih je cimet.

Na naše kreativno razmišljanje utječe cijeli niz vanjskih faktora, no hrana koju unosimo jednako je važna. Prehrana bogata namirnicama koje se postupno prerađuju u našem tijelu ključan je element koji utječe na našu produktivnost. Istovremeno, naša će prehrana također utjecati na našu mentalnu energiju i pozitivni stav, a kombinacija tih faktora odredit će našu razinu kreativnosti.

Prilagođeno s Pick the Braina

2 KOMENTARI

  1. Zato moj dan pocinje s jabukom i casom caja od sipka i hibiskusa, te sokom jednog limuna. Dok jedem jabuku, smiksam u mikseru zlicu sjemenki suncokreta, oraha, lana i casu zobenih pahuljica. Natopim to casom sojinog mlijeka i to je moj dorucak svaki dan. Jako je vazno kako vam dan pocne… ovaj dorucak mi stvarno pomaze da dan pocnem produktivno i zdravo. Engleski dorucak? [slanina, jaja i kobasica] Samo uspredite sto dobijete iz ovog sto ja konzumiram svaki dan s nutritivnom vrijednosti tog “Engleskog” dorucka… nije vise 1983 da nemamo pojma o tome sto trebamo jesti da bi bili zdravi i vitalni.

Ostavi odgovor