SHARE

Smatra se jednim od najcjenjenijih prirodnih lijekova, sadrži važne nezasićene masne kiseline- linolnu (omega-6) i ioleinsku (omega-9), obiluje željezom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom, selenom te vitaminima C, E, D, K i B. Bučino ulje nutritivno je bombastično i jednako tako blagotvorno na naše zdravlje. Mnogobrojna istraživanja diljem svijeta provedena na starijoj muškoj populaciji pokazala su da liječi probleme s prostatom, zatim pozitivno djeluje na stimulaciju rada bubrega, na vid, jača imunološki sustav, ublažava stres i podiže raspoloženje, eliminira bolove u zglobovima, pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja. Dobrobiti bučinog ulja su brojne, no kako se uopće ono proizvodi, na koje ga načine konzumirati i najvažnije, kako prepoznati kvalitetno bučino ulje porazgovarali smo s Andrejom Petrović, vlasnicom poljoprivrednog imanja Petrović koja već šest godina radi na proizvodnji visokokvalitetnog ekološkog bučinog ulja i njegovih proizvoda.

Kako se proizvodi?

„Bučino ulje dobiva se prešanjem bučinih koštica. Uljne tikve ili buče koje se danas najviše siju za proizvodnju bučina ulja u pravilu su „golice“, što znači da koštice nemaju ovojnicu. Postoje dva načina proizvodnje bučina ulja – hladno i toplo prešanje. Kod hladnog se prešanja koštice bez ikakve predobrade jednostavno melju i prešaju. Kod toplog prešanja se koštice nakon mljevenja, a prije prešanja zagrijavaju do određene temperature. Temperatura varira kod uljara i predstavlja posebnu recepturu koja značajno razlikuje ulja međusobno“, objašnjava Andreja Petrović.

Kako prepoznati kvalitetno bučino ulje?

Kako se danas na tržištu mogu pronaći razne inačice raznih ulja, pa tako i bučinog, postavlja se pitanje kako odabrati ono „pravo“. Odnosno, kako prepoznati da proizvod koji se nudi zbilja jest to što se predstavlja da je. Cijena je nešto što može sugerirati kvalitetu proizvoda, no to ne mora uvijek biti tako. Andreja Petrović daje detaljne naputke kako prepoznati da je ulje doista „ono pravo“.

Prilikom kupnje „provjeru“ možete napraviti na sljedeći način: uzmite bocu u ruke i protresite ju.  Zatim ju okrenite prema izvoru svjetlosti. Bez obzira o kakvoj je boci riječ (iako se bučino ulje drži isključivo u tamnim bocama) mora se vidjeti tamno crvena boja.

Ako ulje kupujete u supermarketu, to je sve što možete napraviti prije negoli ga kupite no ako ga kupujete na tržnici ili direktno od proizvođača možete napraviti  i sljedeće provjere. Ulje je važno pomirisati – ono mora imati vrlo intenzivan i ugodan miris bundevinih koštica koji malo vuče na kikiriki. Nadalje, ulje treba proliti po bijelom tanjuru ili zdjeli tako da se napravi tanki film- tako dobiven tanki sloj ulja mora biti isključivo zelene boje. Posljednja stavka je kušanje – prilikom konzumacije bučino ulje mora ostaviti karakterističan orašast okus u ustima.

Kako konzumirati bučino ulje?

Ako se prvi put susrećemo s nekim prehrambenim proizvodom možemo biti zbunjeni s načinom na koji ga trebamo konzumirati. Pogotovo što se tiče ulja – naime, nisu sva ulja namijenjena termičkoj obradi. Bučino ulje jedno je od tih ulja koje nije poželjno zagrijavati jer tako gubi svoja svojstva. Ono se konzumira bez termičke obrade i to najčešće u hladnim salatama, poliveno na kruh ili krekere, a sjajno je i kao dodatak krem juhi od buče. Također, preporuka je ujutro na tašte popiti jušnu žlicu bučinog ulja kao dobar regulator probave, kaže Andreja Petrović.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Petrović posebno je po tome što bavi isključivo ekološkom proizvodnjom, za što posjeduju i certifikat.

Uzgoj bundeva u OPG-u Petrović

„Sva ekološka poljoprivredna imanja moraju temeljem zakona imati nadzornu stanicu, neovisno tijelo koje nadgleda svaki korak u proizvodnji hrane, provodi testove i ako je sve učinjeno kako je propisano izdaje certifikat. Za prerađevine postoje jednako tako posebna pravila. Bučino ulje je prerađevina koja se dobije cijeđenjem bučinih koštica. Ovo čini naše ulje potpuno drugačijim od drugih konvencionalnih ulja. Kod ekološke poljoprivrede strogo je zabranjeno korištenje bilo kakvih pesticida i dakako umjetnih gnojiva. Korovi se uništavaju mehaničkim putem ili ekološkim sredstvima, a gnojenje se izvodi stajnjakom ili ekološkim gnojivima koja su dobivena na prirodan način. Naše ulje svake godine se testira i uvijek prolazi testove na preko 500 pesticida“, kaže Andreja Petrović.

Osim bučinog ulja (u bocama od 250 mililitara do 750 mililitara), u ponudi imaju i brašno od bučinih koštica te proizvode od bučinih koštica, poput namaza od bučinih koštica, čokoladiranih koštica, ali i proizvode od pira.

Bučino brašno ima vrlo visak postotak proteina i visoku kalorijsku vrijednost. Preporučuje se miješati s pšeničnim ili pirovim brašnom u odnosu do 30 posto. Tako dobiveno tijesto odiše posebnošću koje donosi okus bučinih koštica i visokovrijednog ulja, a može se koristiti za pripravu kruha, pereca, palačinki te se može miješati i sa krušnim mrvicama.

Namaz (pesto) od bučinih koštica radi se po posebnoj proceduri i koristi se kod pripreme raznih jela od tijesta, riže ili jednostavno kao namaz na brusketi.

Proizvode OPG Petrovića, koje smo i sami sve iskušali te ih svakako preporučujemo, možete pronaći u Bio&Bio trgovinama ili naručiti putem njihove stranice.

Ostavi odgovor