SHARE

Naš stav o kompletnoj njezi lica često ovisi o tome čime smo bili okruženi kada smo odrastali, kakve navike vezane uz njegu smo upijali, takve ili njima slične imamo i sad. Netko je više pažnje posvećivao njezi lica, netko tijela, netko je koristio pro, a netko anti age proizvode. Iako neki od tih „starih“ savjeta koje smo dobivali vezano za njegu mogu biti itekako od pomoći, dobro je proširiti okvire i vidjeti što to našoj koži sve treba ili bi joj pomoglo da bude ljepša, zdravija i njegovanija.

Porazgovarali smo s magistrom farmacije Vlastom Pojatinom iz Olivala koja nam je otkrila što to svaka koža treba, ali i zašto.

Pa krenimo od toga kako i zašto uopće nastaju nečistoće na koži lica s kojima se svi, u većoj ili manjoj mjeri borimo. Vlasta Pojatina kaže da su to „reakcije ili odgovori kože na različite unutarnje ili vanjske faktore. Mogu se manifestirati prekomjernim lučenje žlijezda lojnica, upalom tkiva oko nakupljenog loja ili smanjenom prokrvljenošću kože. Kako se žlijezde obično nalaze u porama ili uz korijen dlake, lako može doći do začepljenja pore zbog suvišnog ili neravnomjernog lučenja. Ako se izlučeni loj taloži, tada nastaju miteseri, a budući da je loj podložno tlo za bakterije, miteseri se mogu upaliti te  nastaju akne koje mogu biti bolne, gnojne i estetski neugodne. Faktori koji dovode do procesa pojačanog lučenja žlijezda mogu biti uzrokovani hormonskim promjenama, nepravilnom prehranom, a danas sve češće zagađenjem zraka“, kaže Vlasta Pojatina.

Kožne promjene mogu uzrokovati i neki kozmetički preparati poput teških pudera, jakih sapuna, lakova stoga je prirodna kozmetika gotovo uvijek bolji izbor jer vrlo rijetko izaziva reakcije kože, blaga je i hrani  kožu, a  njenom  dugotrajnom primjenom može biti i ljekovita.

Kada govorimo o tipovima kože, pa tako i o različitim proizvodima za njegu, govorimo o masnoj (pojačano lučenje žlijezda lojnica, pore su ponekad proširene, površina ima mastan sjaj,  a može biti gruba na dodir i sklona stvaranju mitesera i akni), suhoj (tanka, nježna i prozirna, ima sitne pore te smanjeno lučenje žlijezda lojnica; često puca, ljušti se, a ponekad ima i vidljive kapilare) i normalnoj koži (idealno vlažna, glatka na dodir, s fiziološkim porama i normalnom prokrvljenošću). Vrlo česti tip kože je mješovita koža koja ima pojačano lučenje žlijezda samo u T zoni (čelo, nos i brada) dok su ostali dijelovi lica (obrazi) suhi.

Svaki tip kože traži drugačiju njegu i najčešće si sama osoba, na temelju iskustva i osjećaja, može najbolje odrediti kakav mu tip kozmetičkog proizvoda paše. „Suhoj koži pašu bogate, hranjive, hidratantne kreme i njihova češća primjena dok mješovitoj koži  godi regenerativna krema s blagim protuupalnim učinkom. Masna koža traži specifičnu njegu, dubinsko čišćenje, primjenu tonika i lagane hidratantne dnevne kreme koje ne zatvaraju pore“, kaže osnivačica Olivala koji ima proizvode za svaki tip kože.

Iako proizvodi koje koristimo za njegu lica ovise o tipu kože, svaku kožu treba redovito čistiti te je potom dobro nahraniti i hidratizirati.

Kožu lica je na dnevnoj bazi potrebno čistiti od vanjskih nečistoća i tragova šminke. Za to se koristi mlijeko za čišćenje (pogodnije za suhu kožu), tonik ili  micelarna otopina.  Nakon čišćenja, koži treba  osigurati dovoljno vlage nanošenjem krema ili suhog ulja koje hrani kožu te potiče stvaranje kolagena i elastina. Olival Ekstrahidratantna krema za lice sa smiljem izvrstan je odabir za sve tipove kože. Sadržano ulje masline, sezama i marelice će dubinski nahraniti kožu, dok će kamilica i aloe vera ublažiti oštećenja i regenerirati kožu. Kod masne kože najbolje je prije dnevne kreme nanijeti tonik.

Ne treba zaboraviti njegu kože prije spavanja- Olival bogata noćna krema sa smiljem odličan je odabir za sve tipove kože.

Na tjednoj razini koži lica su pak potrebni piling i maska. Za suhu kožu dovoljno je koristiti piling jednom tjedno, dok ga kod masne kože možemo primijenjivati i češće. Osim što odstranjuje mrtve stanice s površinskog sloja kože, kružni pokreti koji se koriste prilikom nanošenja pilinga utječu i na bolju prokrvljenost.

Olival piling s uljem smilja sadrži fino usitnjena zrnca koštica masline i marelice u prirodnoj hidratantnoj podlozi. Nakon korištenja Olivalovog pilinga osjećat ćete da vam je koža čista, ali ne i isušena, kako zna biti nakon korištenja nekih drugih pilinga. Piling se, osim za lice, može koristiti za dekolte i ruke.

Upitali smo Vlastu Pojatinu koja je priča i sa trenutno jako popularnim crnim maskama za lice, na bazi aktivnog ugljena. „Maske na bazi aktivnog ugljena ne mogu biti štetne jer su neutralne i ne resorbiraju se kroz kožu nego na sebe vežu sitne čestice i nečistoće koje se nakupljaju u porama ili na površini kože. Čestice aktivnog ugljena porozna je, neravna i šupljikava te najjednostavnijim sistemom apsorpcije čisti površinu kože, a nakon upotrebe ispire se u cijelosti“, odgovorila nam je magistra farmacije.

Nakon što ste ga očistili, lice je potrebno dobro nahraniti. Osim maske, tu je zlatno ulje smilja za intenzivnu ishranu kože koje me oduševilo. Počela sam ga koristiti taman za vrijeme prehlade kada mi je koža lica bila posebno suha, a dio oko nosa iziritiran. Kroz dva dana korištenja oštećena koža se u potpunosti oporavila, a i smanjen je osjećaj suhoće na cijelom licu.

Ulje se utrljava u kožu kružnim pokretima, njime se može njegovati i područje oko očiju, a za cijelo lice  dovoljna je samo jedna kap. Radi se o suhom tipu ulja koje ne masti kožu i  vrlo se  brzo upija.  Sadrži prirodna ulja  jojobe, argana, masline, sjemenki marelice ruže i badema, kao i prirodni ekocerticicirani silikon ili bolje rečeno emoliens koji smanjuje osjećaj masnoće. Nanosi se ujutro i/ili navečer, a koža je nakon upotrebe glatka i meka. Odlična je podloga za make-up. Pogodan je za sve tipove kože, a za  osjetljivu ili problematičnu kožu poželjno bi bilo prije nanošenja  Zlatnog ulja nanijeti  tonik kojim se može nadomjestiti vodena komponenta kreme te koža pripremiti za bolji učinak ulja.

Time smo došli do kraja naše priče o njezi lica. Svi Olivalovi proizvodi, pa tako i oni za lice prirodna su kozmetika, koja nije testirana na životinjama, a proizvodi koje vam ovdje predstavljamo ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla.

Formulacije su rađene na temelju vlastitog znanja i iskustva unutar Olival tima, a sve proizvode o kojima govorimo smo i sami isprobali i uvjerili se u njihovu učinkovitost.

Ostavi odgovor