SHARE

Veganski recepti ponekad mogu iziskivati od vas puno raznih sastojaka i vremena potrebnog za pripravu gdje ponekad nije jednostavno odrediti koji sastojak, ako ga nemamo, možemo izostaviti. U nastavku donosimo dva ukusna, nutritivno bogata i za pripravu ne previše komplicirana recepta za koja vam treba od 30 minuta do sat vremena, a u kojima mi se čini da si možete priuštiti igranje sa sastojcima u odnosu na ono što vam odgovara i što imate kod kuće. A možda vas inspiriraju i da napravite neku svoju varijaciju. Dobar tek!

Juha od leće i špinata

Jednostavna, nutritivno bogata i puna okusa, čak i za mesoljupce, no naravno veganska i bez glutena. Leća je jedna od dostupnijih grahorica, jeftina je i možemo je pronaći u gotovo svakoj trgovini- bogata je proteinima, vlaknima i željezom. Kad uz nju upakiramo i špinat sa njegovim vitaminima, kalcijem i folnom kiselinom dobijemo obrok za poželjeti.

Za 6 do 8 obroka potrebno vam je:

Jedan luk

Tri mrkve

4 do 5 režnjeva češnjaka

Dvije šalice suhe zelene ili smeđe leće

425 grama nasjeckane rajčice ili one iz konzerve

4 šalice povrtnog temeljca (ako koristite onaj u kocki, stavite samo malo više vode u juhu)

3 šalice vode

110 do 140 grama špinata

½ čajna žlica kumina

1 žličića mljevene paprike

¼ žličice soli

Možete dodati: krumpir!

Priprema

Nasjeckajte luk i mrkvu. Na laganoj vatri u velikom loncu pirjajte luk i mrkvu otprilike sedam minuta. U međuvremenu narežite i zgnječite češnjak i isperite leću.  U lonac dodajte kumin, papriku, sol i češnjak te pirjajte minutu. Dodajte povrtni temeljac, vodu, rajčice i leću. Povećajte vatru i pustite mješavinu da zavrije. Smanjite vatru, pokrijte te pustiti juhu da lagano vrije tridesetak minuta. U međuvremenu narežite špinat na grubo te ga dodajte u juhu zadnjih par minuta kuhanja. Posolite prema ukusu.

Sendvič sa nadjevom od slanutka i suncokretovih sjemenki

“Ovo nije običan sendvič”, piše autorica recepta. Kao prvo, bezmesan je. Pun je okusa, zasitan je, zdrav te jednostavan za pripravu- potrebno vam je samo 30 minuta i (relativno) jednostavni sastojci. Odabrala sam ovaj recept zbog dva razloga: nadjev od slanutka i suncokretovih sjemenki može stajati par dana u frižideru i poslužiti kao brzinski ručak preko tjedna i jer mi se čini da možete raditi razne njegove varijacije, odnosno izostaviti sastojke koje ili nemate ili vam ne odgovaraju (ako vam primjerice smeta luk ili nemate kod sebe sirup od agave ili javora).

Za dva do tri obroka.

Nadjev od slanutka

 Limenka slanutka (425 grama)

¼ šalice suncokretovih sjemenki

3 žlice veganske majoneze

½ žlice senfa

1 žlica javorovog sirupa (može i agavinog, a može i med ako niste vegan)

1/4 šalice narezanog crvenog luka

2 žlice svježe (ili 1 žlica suhog) kopra, fino narezanog

Papra i soli po želji & ukusu

4 komada rustikalnog kruha, lagano tostiranog

Narezani avokado, luk, rajčica i salata (opcionalno)

Umak od češnjaka (koji možete i ne morate raditi)

¼ šalice humusa

Sok ½  limuna (približno jednoj žlici limunova soka)

¾ do 1 čajna žličica suhog kopra (ili 2 do 2 čajne žličice svježeg)

2 režnja češnjaka, nasjeckana

Voda ili nezaslađen napitak od badema

Sol (ako je potrebna)

Integralni, švedski kruh ili tost

Priprema

Pripremite umak od češnjaka i stavite ga sa strane.

Dodajte slanutak u zdjelu te lagano zgnječite sa vilicom radi teksture. Dodajte suncokretove sjemenke, majonezu, senf, javorov sirup, crveni luk, kopar, sol, papar te pomiješajte. Kušajte i provjerite treba li još nešto dodati.

Tostirajte kruh (ako vam se takav jede) te pripremite bilo koji drugi dodatak koji želite staviti u sendvič (rajčicu, salatu, luk).

Namažite umjerenu količinu nadjeva na dvije kriške kruha, dodajte neki od dodataka gore navedenih te umak te prekrijte s druge dvije kriške kruha.

Mješavina suncokretovih sjemenki i slanutka pokrivena u hladnjaku može stajati danima što je čini sjanim za brzi ručak preko tjedna.

1 KOMENTAR

  1. Hvala za jos dva dobra linka na veganske kuharice! 🙂 Recepata nikad dovoljno posto je to nova vrsta kuhinje. Moji recepti su jako jednostavni, osim Indijskih i Meksickih koji su mi najdrazi i zato mi je jako drago vidjeti neke recepte koji ne sadrze chili paprike da mogu napraviti nesto i za one koji se boje da bu im ljuta papica naskodila nekako. 😉 Ni ne znaju koliko su u krivu…

Ostavi odgovor