SHARE

Inicijativa „Oslobođenje životinja“ u suradnji s „VegeFestom – Varaždin“ organizira prvi hrvatski veganski vikend. Radi se o dvodnevnom događanju koje će obilježiti mnoštvo sadržaja usmjerenih na ukinuće životinjskog holokausta i ropstva na sve tri razine te promociju veganstva kao načina života koji teži isključiti sve oblike okrutnosti i iskorištavanja životinja.

Prvi dan veganskog vikenda

U subotu 27. svibnja na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu u 11 sati održat će se međunarodni prosvjed pod nazivom „OSLOBOĐENJE ŽIVOTINJA – za zatvaranje svih klaonica“. Cilj ovog prosvjeda je osvijestiti građane o nepotrebnom i moralno neprihvatljivom svakodnevnom stradavanju i patnji milijardi porobljenih životinja, ukazati na iznimnu okrutnost industrije mesa, mlijeka, jaja, kože, svile, krzna, kozmetike i lijekova testiranih na životinjama itd., te upozoriti na osobito štetne zdravstvene i ekološke posljedice rastuće industrijske proizvodnje i konzumacije mesnih i mliječnih proizvoda.

Zagrebački prosvjed za zatvaranje svih klaonica i preusmjeravanje na druge vrste poduzetništva (jer masovni i kontinuirani uzgoj i klanje svjesnih i osjećajnih životinja nije poduzetništvo nego zločin) pridružuje se međunarodnim marševima za zatvaranje svih klaonica koji su započeli 2007. godine prosvjedom u Parizu, te se od tada svake godine održavaju na svim kontinentima s podrškom koja je sve masovnija u sve brojnijim državama: Francuskoj, SAD-u, Australiji, Turskoj, Belgiji, Kanadi, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu, Švicarskoj, a pridružila im se i Hrvatska.

Prosvjednici traže oslobođenje životinja na sve tri razine:

1. FIZIČKA RAZINA – oslobođenje od lanaca i kaveza,
2. PRAVNA RAZINA – oslobođenje od ropskog statusa, da u ljudskim zakonima ostale životinje prestanu biti tretirane kao stvar, resurs i vlasništvo, nego da ih se pravno tretira kao fizičke osobe – svjesna, osjećajna i inteligentna stvorenja,
3. OVISNIČKA RAZINA – dvosmjerno oslobođenje od duboke ovisnosti;
a) da se ljudsko gospodarstvo i ekonomija oslobode od ovisnosti o iskorištavanju drugih životinjskih vrsta,
b) da porobljene životinje ne budu više ovisne o ljudima te da im se pomogne da budu sposobne (koliko je to moguće) za samostalan život, jer u suprotnom ništa od njihove emancipacije.

Prosvjedna povorka okupit će se na Trgu kralja Tomislava u 11 sati te uputiti prema Trgu bana Jelačića, zatim će proći Ilicom i Frankopanskom do HNK, odakle Masarykovom nastavlja prema Cvjetnom trgu i Zrinjevcu, te se vraća na Tomislavac gdje će se okupljenima obratiti nekoliko istaknutijih ljudi iz Pokreta za oslobođenje životinja / Veganskog pokreta, nakon čega slijedi glazbeni program i veganska zakuska.

Pogledajte kako je bilo na prvom prosvjedu “Marš za zatvaranje svih klaonica” održanom u subotu 11. 3. 2017. u Zagrebu:

Drugi dan veganskog vikenda

…preuzima cjelodnevna manifestacija „VegeFest Varaždin“ koja se održava na Kapucinskom trgu u Varaždinu u nedjelju 28. svibnja od 9 do 20 sati. Posjetitelje očekuje 50 izlagača veganskih proizvoda, besplatne radionice za djecu i odrasle, degustacije slanih jela i slastica, restorani s veganskom ponudom, zanimljiva tribina o farmskim životinjama te akustični koncert povodom zatvaranja festivala. Udruge za zaštitu životinja i druge ekološke inicijative prezentirat će svoj rad, a posjetitelji će moći podržati njihove aktualne akcije i uključiti se u raspravu na tribini sa zanimljivim gostima predavačima.

Više detalja o varaždinskom VegeFestu moguće je pronaći na:
Web: www.vegefest-varazdin.com
Facebook: www.facebook.com/VegeFestVarazdin
Facebook događaj: http://bit.ly/2qVcu1I

Više detalja o međunarodnom prosvjedu za zatvaranje svih klaonica i inicijativi „Oslobođenje Životinja“ moguće je pronaći na:
Web: www.oslobodjenje-zivotinja.com
E-mail: oslobodjenje.zivotinja@gmail.com
Facebook stranica: https://www.facebook.com/Oslobo%C4%91enje-%C5%BEivotinja-Animal-Liberation-395299990665869/
Facebook grupa: https://www.facebook.com/groups/1326459500747530/?ref=ts&fref=ts
Facebook događaj: https://www.facebook.com/events/1270752803007014/?ref=ts&fref=ts
YouTube kanal “Oslobođenje životinja”: https://www.youtube.com/channel/UCFADudZZSnC1LfC_rzhqYcA/videos?sort=dd&view=0&shelf_id=0

Vidimo se!

Ostavi odgovor