SHARE

Hrvatski Sabor izglasao je ovog mjeseca novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda kojim se ograničava konzumacija, oglašavanje i distribucija duhanskih proizvoda. U fokusu zakona je zaštita zdravlja građana i striktna regulacija načina na koji hrvatski pušači dolaze do svoje dnevne doze nikotina. Nakon izglasavanja u Saboru, dio zakona koja govori o osobnim isparivačima, popularnim e-cigaretama izazvao je brojne polemike i negodovanja, ne samo distributera i potrošača već i zdravstvenih djelatnika i liječnika.

To se moglo čuti i na ovotjednoj konferenciji u Zagrebu, na kojoj su se okupili korisnici e-cigareta i medicinski djelatnici. Čak su i zdravstveni radnici skloni preporučiti e-cigarete kao sredstvo za odvikavanje od pušenja.

Kako govore brojni sugovornici, riječ je dvije različite stvari dijametralno suprotnih svojstava, učinaka i namjena. Dok klasična duhanska cigareta sadrži preko 4000 štetnih sastojaka od kojih je 69 kancerogenih, punjenje osobnog isparivača ne sadrži ni jedan sastojak opasnog kemijskog koktela klasične cigarete kojeg među ostalim čine amonijak, metanol, vodikov cijanid, butan, metan i aceton. Ne sadrži ni kancerogeni katran, već pomno odmjerenu i sigurnu količinu nikotina koji, pravilno konzumiran ne može uzrokovati trovanje. A postoje i brojna punjenja koja u sebi ne sadrže ni sami nikotin, već su isključivo aromatizirani raznim okusima.

E-cigarete i etika

Ono što je također jako važno je etička komponenta uživanja u nikotinu. E-cigarete nisu testirane na životinjama, a većina dostupnih tekućina za e-cigarete su veganskog sastava. Duhanska industrija ima dugu povijest testiranja na životinjama i laganja potrošačima o zdravstvenim pogibeljima pušenja. Također, vjeruje se da para iz e-cigarete nije štetna za nepušače za razliku od duhanskog dima.

Prema posljednjim istraživanjima i dostupnim podacima u Hrvatskoj trenutno puši približno 40% muškaraca i 33% žena što predstavlja veliku prijetnju javnom zdravlju i sa sobom nosi brojne druge probleme i dugoročnije štete za društvo u cjelini. Ne čudi stoga činjenica da se svakim danom sve veći broj pušača odlučuje za e-cigarete smatrajući to korakom u procesu odvikavanja od pušenja. Taj korak napravilo je već 65.000 pušača što čini 5% od ukupnog broja pušača koji u Hrvatskoj prelazi 1.250.000. U svjetlu ovih činjenica ne čudi razlog iz kojeg pobornici osobnih isparivača negoduju zbog rigidne zakonske regulative. Zakon je donesen u skladu s europskom regulativom, no ni zemlje članice koje su se čvrsto uhvatile u koštac sa problemom pušenja, poput Engleske i Njemačke nisu ograničavale e-cigarete u mjeri u kojoj se to radi ovim zakonom u Hrvatskoj.

Dapače, Njemačka i Engleska dozvolile su „parenje“, konzumaciju osobnih isparivača u zatvorenim prostorima jer nije štetna za „pasivne pušače“. Naime, za razliku od duhanskih, e-cigareta ne proizvodi štetni dim, već je njen dim rezultat procesa isparavanja vodene pare. U istim zemljama je dozvoljeno i oglašavanje e-cigareta te se proizvodi mogu isticati i biti na vidljivim mjestima, što se hrvatskom verzijom zakona zabranjuje. U prilog osobnim isparivačima govore i rezultati istraživanja prema kojima 72% korisnika smatra da su e-cigarete korisne u smanjenju žudnje za pušenjem, a 92% se izjasnilo kako su uz pomoć e-cigarete smanjili broj klasičnih cigareta.

Zdravija alternativa

„Prema istraživanju koje je 2015. godine provela Engleska komisija za javno zdravstvo (Public Health England) e-cigarete su oko 95% manje štetne od duhanskih cigareta. Gotovo 2,6 milijuna odraslih osoba u Velikoj Britaniji koristi e-cigarete kako bi prestali pušiti. Potaknuti tom i drugim studijama odlučili smo korisnicima u Hrvatskoj pružiti zdraviju alternativu i pomoći im da smanje štetu koju nanose svojem zdravlju.“ kaže Saša Lončar, direktor tvrtke Virginia White.

Pušenje predstavlja golem rizik za zdravlje pojedinca i društva u cjelini, stoga je donošenje zakona koji će pravno regulirati distribuciju i oglašavanje duhanskih proizvoda nužan. No, u raspravi koju je pokrenuo ovaj zakon brojni zdravstveni stručnjaci i drugi dionici ističu nedovoljno definiran pravni okvir i pojam duhanski i srodni proizvodi. Okvir je to koji, kako tvrde znalci, uz cigarete okuplja i proizvode poput osobnih isparivača koji se u Engleskoj izdaju na liječnički recept kao pomoć u prestanku pušenja stoga definitivno izlaze van tog okvira. Hoće li se ovim zakonom, i izjednačavanjem duhanskih proizvoda s osobnim isparivačima, smanjiti mogućnost uspješnog smanjenja broja pušača i uništiti jedna od zdravijih alternativa ostaje za vidjeti.

Ostavi odgovor