SHARE

„Sapunoteka je mali proizvođački obrt koji je od samog početka vođen mišlju da je moguće izraditi prirodan, kvalitetan, povoljan i etičan proizvod za njegu“, kaže Ivan Milišić koji je uz Mariju Plavčić suosnivač hrvatskog brenda prirodne kozmetike Sapunoteka.

Brend postoji od 2009.godine no Marija Plavčić i Ivan Milišić izradom prirodne kozmetike bavili su se i godinama prije dok su im u stvaranju samog brenda pomogli brojni prijatelji te članovi njihove obitelji. Sjedište Sapunoteke nalazi se u Šibeniku, a kvaliteta njihovih proizvoda prepoznata je i vani pa se proizvodi, osim u njihovoj trgovini u Rimu mogu nabaviti još i u Nizozemskoj i Češkoj. Kod nas su dostupni u raznim trgovinama diljem zemlje te na njihovom web shopu.

U pustolovinu proizvodnje prirodne kozmetike krenuli su od sapuna i “to od onog kakav se u Dalmaciji radi od maslinovog ulja i lužine do onih sa desetak sastojaka različitih ulja, eteričnih ulja i dodataka“.

U ponudi imaju sapune za lice, kosu, tijelo te ruke. Na pitanje o tome jesu li kruti sapuni bolji čistači kože Ivan Milišić kaže kako je to teško za ustvrditi s obzirom na to da danas postoje različita sredstva za pranje s raznolikim sastojcima. No ipak, kaže, u većini takvih proizvoda za čišćenje dominira sastojak SLS (sodium lauryl sulfat) ili njegov bliski rođak SCS (sodium coco sulfate) koji na kožu djeluje agresivnije od sapuna izrađenog na bazi prirodnih sastojaka.

„Razlika je i ta što u krutim sapunima izrađenim na način na koji ih mi radimo nastaje i glicerin koji vlaži kožu, a tu je uvijek i udio nesaponificiranog ulja koje dodatno blago djeluje na kožu. Većina industrijski proizvedenih sapuna su lišeni glicerina, viška ulja, a sadrže i dodatne konzervanse jer se zbog velike skale proizvodnje ne smije riskirati s eventualnim oksidiranjem sapuna do kojeg često i dolazi jer se sapuni proizvedeni u masovnoj proizvodnji proizvode od jeftinijih ulja i masti sklonih brzoj oksidaciji“, kaže Ivan Milišić.

Svoje sapune spravljaju po najjednostavnijoj formuli od ulja i lužina, bez nepotrebnog zagrijavanja, a posebno su zanimljivi meni omiljeni Život je more, s metvicom, limunom i lavandom, Orijent s cimetom i lavandom koji nježno čisti kožu, a tu su i sapuni za kosu, poput onog od ružmarina, za lice poput klasičnih sapuna od lavande i kadulje kao i sapun za brijanje sa maslinovim uljem i shea maslacom koji ima drvenasti miris.

Sapunotekina ponuda specifična je i po tome što ima posebnu liniju za njegu brade. U liniji se tako mogu pronaći, osim spomenutog sapuna za brijanje, losion poslije brijanja te ulje za njegu brade, a sva tri proizvoda prate mirisne note eteričnog ulja sandala.

đ. To znači da ambalaža nema suvišnih dijelova, da je, kad je to moguće izrađena od recikliranih materijala te da ju je moguće dalje reciklirati.

„Kod odabira ambalaže važno nam je i da je praktična te da pravilno čuva sadržaj. Maksimalno izbjegavamo plastiku-čini nam se apsurdno potruditi se naći kvalitetne sastojke i onda ih pakirati u plastične materijale od kojih većina ima razne tvari za omekšavanje, punila, stabilizatore koji se zatim mogu otopiti u sadržaju, a najčešće se ne mogu ni reciklirati“.

Uz sapune i liniju za njegu brade u Sapunotecinoj ponudi mogu se pronaći još i kreme za lice, kreme za tijelo i ruke te razna ulja. Proizvodi su im izrazito finog mirisa zahvaljujući eteričnim uljima koja koriste u njihovoj proizvodnji, a cjenovno su zbilja dostupni svakom džepu. Više informacija možete pronaći i na njihovoj Facebook stranici.

Ostavi odgovor