Veganska francuska salata je u stvari vrlo jednostavna za pripremu. To jest, bila bi maksimalno jednostavna, da izvjesni hrvatski proizvođač nije odlučio veganima zagorčati život i usred sezone francuske salate ukinuti proizvodnju veganske majoneze. Ovako smo prisiljeni i sami pripremiti majonezu, što nije veliki problem, kako ćete vidjeti.
Evo sastojaka za majonezu:
- 1 šalica ulja (suncokretovo je neutralno okusom, maslinovo je malo jače)
- 1/2 šalice nezaslađenog sojinog mlijeka (sojino iz nekog razloga radi najbolje)
- 1 žličica jabučnog octa
- 1/2 žličice senfa
- prstohvat soli
Ako koristite štapni mikser, u visoku posudu stavite sve sastojke, uronite mikser i blendajte. Spojit će se za nekoliko sekundi. Ako koristite blender, prvo blendajte sve sastojke osim ulja, a onda ulje dodajte kroz otvor na poklopcu u najtanjem mogućem mlazu.
Sad kad imate majonezu, vrijeme je da se pripremi veganska francuska salata:
Sastojci:
- 2 vrećice smrznutog povrća za francusku salatu
- 1 velika staklenka kiselih krastavaca
- majoneza iz prethodnog recepta
- sol
Skuhajte povrće prema uputama s pakiranja. Malo ga posolite i pustite da se ohladi. Krastavce narežite na kockice. Pomiješajte sve sastojke. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se spoji.
Uživajte u blagdanima uz vegansku francusku salatu!