SHARE

Suncokretove sjemenke – ukusne i zdrave sjemenke, u kojima možete uživati bilo kad, i bilo gdje. Osim što ih jedemo kao grickalice, od njih proizvodimo i vjerojatno najpopularnije kuhinjsko ulje.

Ove sjemenke su i vrlo jeftine – u većim trgovinama ih možete kupiti za nešto više od 30 kuna po kilogramu, što je, s obzirom na njihovu prehrambenu vrijednost, prava sitnica. Evo nekoliko zdravstvenih prednosti suncokretovih sjemenki:

1. Promiču zdravlje krvožilnog sustava

Suncokretove sjemenke sadrže dva nutrijenta koji održavaju krvožilni sustav zdravim – vitamin E i folate (vitamin B).

Samo 30 grama sjemenki zadovoljava preko 60% dnevne potrebe za vitaminom E – primarnim antioksidansom topljivim u mastima. On neutralizira djelovanje slobodnih radikala, koji bi inače rušili stanične membrane u tijelu, uključujući i moždane stanice. Nadalje, zdrava razina vitamina E u krvi je povezana s manjom smrtnošću od bolesti srca i krvožilnog sustava.

Osim toga, folati promiču zdravlje krvožilnog sustava od rođenja do starosti. Oni metaboliziraju homocistein, indikator srčanih problema, u metionin, esencijalnu aminokiselinu.

2. Fitosteroli održavaju zdravu razinu kolesterola

Suncokretove sjemenke imaju visok udio fitosterola. Oni su slične kemijske strukture kao kolesterol, međutim, kad su prisutni u dovoljnim količinama, snižavaju razinu “lošeg”, LDL kolesterola, a uz to potiču imunitet, i snižavaju rizik od pojedinih vrsta raka.

Nadalje, sjemenke suncokreta su bogate višestruko nezasićenim masnim kiselinama, poglavito linolenskom, koja čini 50 posto ukupnih masti sjemenki. Nezasićene masti kao što su linolenska i oleinska su važne za održavanje zdravog krvnog profila.

3. Suncokretove sjemenke su dobar izvor magnezija

Nedostatak magnezija može dovesti do raznih zdravstvenih tegoba koje utječu na krvožilni, živčani, i imunološki sustav. Nadalje, magnezij je potreban i za zdrave kosti i mišiće. To je pogotovo bitno za sportaše.

4. Potiču dobro raspoloženje

Dodatna pogodnost suncokretovih sjemenki je ta što podižu raspoloženje. Čak se prije sto godina magnezijev sulfat propisivao pacijentima koji su patili od depresije. Budući da je siguran i učinkovit, dugo se koristio kao lijek protiv lošeg raspoloženja.

15171785597_0b2b2f071c_z

5. Sadrže i selen: moćan antioksidans za zdravlje tiroida

Suncokretove sjemenke također sadrže selen, ključan antioksidans koji sprječava upale i crvenilo. Također je bitan za metabolizam hormona tiroida. Selen pomaže i oporavku DNA, i tim posredno sprječava rak.

6. Sadrže mnogo bjelančevina

Kao i ostali orašasti plodovi, izvrstan su izvor proteina, i kvalitetnih aminokiselina, kao šo je triptofan, koji je ključan za rast, pogotovo kod djece. Porcija od 100 grama sadrži otprilike 20 grama proteina (37% preporučenog dnevnog unosa).

Kako ih jesti

Najbolje ih je kupiti očišćene, no ne i prepečene. Dodajte ih u svaku salatu, ili pak obogatite jutarnju zobenu kašu njima.

(izvori: whfoods.com, nutrition-and-you.com, globalhealingcenter.com)

Ostavi odgovor