SHARE

Nedavno smo pisali to tome kako je moguće biti vegan bodybuilder. No Robert Cheeke nikad nije osvojio titulu ili pobijedio u natjecanju. Barny du Plessis je.

2014.godine, Barny je treći put pokušao osvojiti prestižnu titulu Mr. Universea. Tad je imao 40 godina – i pobijedio je.

Osvajanje tog natjecanja bila je kruna njegove karijere, i nakon što je uspio, odlučio je da više neće pozirati pred sucima.

Stalni treninzi i rigorozna dijeta su iscrpili bodybuildera iz Bristola. Htio je iskusiti “normalan život”.

Ali nekoliko mjeseci nakon osvajanja titula, Barny je postao vegan – i tvrdi da je u najboljoj formi života. Kaže da mu bezmesna dijeta nudi više energije i izdržljivosti u teretani. Planira se ponovo natjecati za titulu Mr. Universe.

Evo njegove priče: Kako je postao vegan bodybuilder

“Odgojen sam kao vegetarijanac do svoje 18 godine. Moji roditelji bili su New age hipici, i družili su se sa sebi sličnima, stoga mi je vegetarijanstvo bila najnormalnija stvar.

Nevoljko sam počeo jesti meso zbog toga što je sadržavalo više proteina, posebice tunu, potom i kokoš, dok nisam prešao na teže stvari: crveno meso, najviše govedinu. Nisam nikad jeo svinjetinu ni janjetinu.

Nekoć sam radio na farmi svinja tijekom školskih praznika, dok sam živio s ocem na selu. Tamo sam vidio scene koje su me duboko uznemirili, i zbog toga nisam mogao jesti svinjetinu.

U biti prisjećanje na te turobne scene mi je pomoglo kad sam odlučio postati vegan.

Nažalost nisam znao mnogo o nutricionizmu, a nisu ni postojale brojne biljne alternative za bodybuildere kad sam krenuo trenirati.

U pravilu bih dnevno jeo četiri pileća prsa, pola kilograma skuše, četiri konzerve tune i 18-20 jaja, plus 150 g whey proteina. Vikendom bi jeo otprilike 250 grama govedine, mljevene, ili odreske.

Barnijev režim prehrane nekad i sada:

PRIJE
Doručak: 10 bjelanjaka, orasi, i corn flakes
Zajutrak: Whey protein, žitne pahuljice, i banana
Ručak: Piletina, riža, povrće, i sjemenke
Užina: Piletina, riža, i povrće
Nakon treninga: Whey protein
Večera: Krumpir, i omlet od 10 bjelanjaka
Nakon večere: Vrhnje s whey proteinom i krekerima od riže
SADA
Doručak: Veganski protein shake, i banana
Zajutrak: Rižine pahuljice, sjemenke, veganski protein, zelenje, ulje od lana
Ručak: Povrće, basmati riža, leće, grah, i slanutak
Užina: Isto kao ručak
Prije vježbe: Kokosovo ulje, kava, i sok od cikle
Nakon vježbe: Veganski protein shake i banana
Večera: Ista kao doručak

“Nakon 20 godina treninga, i 55 nastupa, i brojnih državnih i svjetskih bodybuilding titula, napokon sam osvojio prestižnu titulu Mr. Universe 2014.godine, iz trećeg pokušaja.

Nakon što sam dobio pojas, postao sam depresivan, i izgubi sam motivaciju. Osjećao sam se kao da nemam ništa više za dokazati. Poziranje mi je dosadilo, rigorozna prehrana mi je postala naporna, i bio sam stalno iscrpljen.

A cijelo vrijeme sam se mrzio jer jedem toliko puno mesa i mesnih prerađevina.

Moje tijelo je bilo istrošeno. Većinu svog života sam se jako trudio osvojiti natjecanja, i dobiti vrhunske rezultate u teretani. Svaki tjedan mi je izgledao isto.

Činilo mi se besmislenim nastaviti trenirati istim intenzitetom. Novac me nije motivirao. Smatrao sam da trebam odustati dok sam na vrhu,

Nikad nisam bio radio normalne stvari, primjerice odlazio u pub, ili restoran. Želio sam iskusiti normalan život, bez bodybuildinga.

Osim bildanja, također sam dugogodišnji osobni trener, menadžer dućana za suplemente, online trener za transformaciju tijela, a posjedujem i vlastitu teretanu.

Stoga sam smatrao da se trebam umiroviti… s navršenih 40 godina.

Bio sam još mlad, i poprilično zdrav, i to mi se činilo kao dobra odluka. Stoga sam objesio svoje hlačice na zid, ali samo nakratko!

Kad smo se moja partnerica Josie (najsnažnija žena Ujedinjenog Kraljevstva 2010.godine), prebacili na veganstvo, sve se promijenilo.

Danas treniram upola manje, radim puno manje, a dobivam bolje rezultate. Zašto? Samo zbog jedne stvari: veganstva, i to organskog, bez GMO-a, Moje tijelo funkcionira savršeno.

Postoje brojni razlozi zašto sam krenuo u veganstvo, većinom zbog masovne proizvodnje mesa, i prevelikog unosa – a da ne spominjem probavne smetnje.

Stalno sam štucao, i imao bolove u želucu, i meso mi je iritiralo crijeva. Sad se osjećam mnogo lakše, i nikad nisam napuhan.

Koliko vegana umire od srčanog udara, ili visokog tlaka? Naravno da sam bio zabrinut i za vlastito zdravlje.

Josie i ja obožavamo životinje. Nikad ne bih mogao usmrtiti životinju. Zašto ih onda jesti? Bio sam posramljen. Znali smo da to nije ispravno, i da smo bili licemjeri.

Još nas je više bilo sram zbog toga što kao bodybuilderi konzumiramo znatno veće količine mesa od drugih ljudi. Stoga sam promišljao i da se potpuno povučem iz bodybuildinga.

Ali, zahvaljujući biljnoj prehrani, imam jednako snage i moći kao prije – a usto i manje masti, a više čiste mišićne mase. Osim toga energija i izdržljivost su mi znatno porasle. Brže se oporavljam, i cijelo se vrijeme osjećam sjajno.

Moj trening je uvijek “nabrijan”, za razliku od prije, kad sam češće znao upasti u letargičnost i bolove.

Sad sam na vrhuncu snage, i ne patim više od upale mišića nakon napornog treninga.

Prije sam se budio i osjećao kao g***o. Sad se osjećam izvrsno.

Moja nova misija je dokazati svijetu da je moguće živjeti zdravo, sretno, i uspješno, bez eksploatacije nevinih bića.

Potrošač je u potpunosti odvojen od porijekla svoje hrane, i ne gleda životinjsku patnju; samo bezumno jede, i s**e.

Iz moje priče možete izvući jednu stvar: ne morate pridonositi patnji, eksploataciji, i masovnom ubojstvu životinja kako bi ostali zdravi i fit, kako bi izgledali izvrsno, i gradili mišiće. Na poslijetku, nisam jedini vegan bodybuilder.”

(izvor: metro.co.uk.)

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor