SHARE

Dok čekamo da nam proljeće vrati na tržnice bogatstvo šarenog svježeg povrća, oslanjamo se na nekoliko zimskih uzdanica. U njih spada i korabica, kod nas često zanemarena biljka koja se najčešće protrati na način da je se kuha u raznim juhama i varivima. Ustvari, korabica sadrži najveću količinu šećera od svih srodnih biljaka (to su još cvjetača, brokula, kelj, kupus, prokulice…), pa je najukusnija sirova. Osvježavajućeg je okusa i hrskava. Idealna da se od nje pripremi toplo-hladna salata.

Evo salate u kojoj smo upotrijebili sirovu svježu korabicu.

Sastojci:

  • 1 korabica
  • 1 manja glavica brokule
  • 300 grama šampinjona
  • pola manje glavice luka
  • nekoliko listova zelene salate
  • šačica oraha
  • maslinovo ulje, balzamični ocat
  • sol i papar

Priprema:

Očistite šampinjone od zemlje i narežite na listiće. Odvojite florete od stabiljke brokule. Zagrijte malo maslinovog ulja na tavi, pa dodajte šampinjone. Dobro ih posolite i popaprite odmah.

Kad šampinjoni puste tekućinu, dodajte brokulu. Miješajte sve dok tekućina ne ispari i stavite na stranu.

Luk narežite na tanke listiće, a korabicu na ogulite i narežite na trakice debljine šibica. Salatu operite i natrgajte na komade.

Pred posluživanje pomiješajte sve sastojke te začinite dresingom od maslinovog ulja, blazamičnog octa i još malo soli. Pospite orasima koje ste nožem nasjeckali na komadiće.

Ova salata odličan je prilog uz tjestenine, rižota ili samo komad tofua.

toplo-hladna salata

Ostavi odgovor