Dok čekamo da nam proljeće vrati na tržnice bogatstvo šarenog svježeg povrća, oslanjamo se na nekoliko zimskih uzdanica. U njih spada i korabica, kod nas često zanemarena biljka koja se najčešće protrati na način da je se kuha u raznim juhama i varivima. Ustvari, korabica sadrži najveću količinu šećera od svih srodnih biljaka (to su još cvjetača, brokula, kelj, kupus, prokulice…), pa je najukusnija sirova. Osvježavajućeg je okusa i hrskava. Idealna da se od nje pripremi toplo-hladna salata.
Evo salate u kojoj smo upotrijebili sirovu svježu korabicu.
Sastojci:
- 1 korabica
- 1 manja glavica brokule
- 300 grama šampinjona
- pola manje glavice luka
- nekoliko listova zelene salate
- šačica oraha
- maslinovo ulje, balzamični ocat
- sol i papar
Priprema:
Očistite šampinjone od zemlje i narežite na listiće. Odvojite florete od stabiljke brokule. Zagrijte malo maslinovog ulja na tavi, pa dodajte šampinjone. Dobro ih posolite i popaprite odmah.
Kad šampinjoni puste tekućinu, dodajte brokulu. Miješajte sve dok tekućina ne ispari i stavite na stranu.
Luk narežite na tanke listiće, a korabicu na ogulite i narežite na trakice debljine šibica. Salatu operite i natrgajte na komade.
Pred posluživanje pomiješajte sve sastojke te začinite dresingom od maslinovog ulja, blazamičnog octa i još malo soli. Pospite orasima koje ste nožem nasjeckali na komadiće.
Ova salata odličan je prilog uz tjestenine, rižota ili samo komad tofua.