SHARE

Koja je najveća tajna brokule? Donedavno sam živio u potpunoj zabludi – mislio sam da je brokula povrće koje je toliko tvrdo i nejestivo kad je sirovo, da ga se apsolutno mora skuhati. Smatrao sam da je u kategoriji krumpira ili patlidžana, tako nekako otprilike. Onda mi je netko usput spomenuo da je brokula OK sirova. Nisam bio uvjeren.

Dok nisam probao. Ako kuhate brokulu, vjerojatno to radite samo iz razloga što je niste probali sirovu. Kao prvo, brokula je hrskava i mekana kad je sirova, jako ugodne teksture. Kao drugo, okus je predivan – poput sirovog mladog graška u proljeće.

Ne vraćam se više na staro. Dobro, možda se nekad ponove fusili u krem umaku s brokulom, ali ova sirova varijanta je puno bolja. Evo nekoliko ideja što možete učiniti sa svojom novom strašću, jednom kad probate:

  • Umačite je u dobru vegansku paštetu
  • Narežite je zajedno s komadima mrkve i paprike, pa ih poslužite gostima uz humus
  • Ubacite je u bilo koju salatu
  • Dodajte je sirovu na krem i druge juhe od povrća
  • Zapakirajte je djeci za školsku užinu pomiješanu s bademima (ili sebi za posao)

Znanstvenici inače preporučaju da barem tri puta tjedno, a po mogućnosti i više, u jelovnik uključite biljke iz obitelji krstašica (zelje, kelj, brokula, raštika, prokulice…). Sirova brokula je izvrstan način da to učinite bez neugodnih mirisa kuhanja koji se inače vežu uz te namirnice.

Također, brokula se osobito preporuča trudnicama, zbog visokog sadržaja folne kiseline, a tu su i vitamini C i K u izrazito visokim količinama, niz drugih minerala i vitamina, čak i ponešto proteina. Smatra se da je brokula jedna od namirnica s protuupalnim djelovanjem, zbog velike količine antioksidansa. U suvremenoj medicini sve više prevladava mišljenje da su upalni procesi uzrok niza bolesti koje nastaju zbog pretjerane reakcije imunološkog sustava, od lupusa, pa čak i do pojedinih oblika raka, dijabetesa i drugih teških oboljenja.

Ukratko, jedite brokulu, najbolje sirovu. U tome je najveća tajna brokule.

Ostavi odgovor