Recept: Sekeli gulaš sa seitanom za otvaranje sezone kiselog kupusa

Recept: Sekeli gulaš sa seitanom za otvaranje sezone kiselog kupusa

Kažu da je gulaš dobio ime po nekom Mađaru, pa ga ovim putem pozdravljamo - gospodine Szekeli, niste imali sreće da postanete poznati kao Lord Sandwich, ali mi vas pamtimo

SHARE
sekeli gulaš sa seitanom

Jutarnji mraz i vjetroviti dani govore mi da je vrijeme za otvaranje sezone kiselog kupusa. Kupio sam ga ove jeseni prvi put na tržnici, domaći, već sam ga na štandu nanjušio da lijepo miriše.

Kad sam ga kod kuće kušao, dobro da ga je uopće ostalo za današnji recept. Arome cvijeća i svježeg grožđa, kao da kušam neko skupo vino, a ne skromni kiseli kupus.

Naravno, nikad ne zaboravljam da je to izvorni superfood naših starih. Prepun probiotika i vitamina C, jačao im je imunitet u dugim zimskim mjesecima, kad se nije moglo tek tako doći do svježeg voća i povrća.

Za sezonsko krštenje kiselog kupusa odlučio sam pripremiti sekeli gulaš sa seitanom.

Kažu da je gulaš dobio ime po nekom Mađaru, pa ga ovim putem pozdravljamo – gospodine Szekeli, niste imali sreće da postanete poznati kao Lord Sandwich, ali mi vas pamtimo. A i njegov izum je realno praktičniji – neka hrana između dvije kriške kruha je lakša za pripremu, prenosnija i praktičnija od punog lonca kiselog kiselog kupusa. Ali ne nužno i ukusnija.

Evo sastojaka:

Sekeli gulaš sa seitanom

  • 500 g kiselog zelja
  • 2 srednja krumpira
  • 250 g seitana
  • umak od soje
  • 1/2 luka
  • 2 žlice crvene paprike
  • malo papra
  • ulje

Seitan narežite na komadiće, pa marinirajte u malo sojinog umaka.

Luk narežite na tanke trakica, pa počnite pržiti na ulju. Dodajte i krumpir narezan na kockice i pržite mješajući. Kad krumpir počne lijepo hvatati za lonac, pospite sve s dvije žlice crvene paprike. Nemojte se sramiti obilno to posuti, neka izgleda kao na slici:

sekeli-mala
Ne sramite se crvene paprike – evo kako to treba izgledati

Zatim umiješajte kiseli kupus i nastavite sotirati. Kad kupus uvene, podlijte s 2 decilitra vode, ili ako ste baš faca sa superopskrbljenom kuhinjom, isto toliko povrtnog temeljca. Poklopite i neka se krčka na laganoj vatri dok se krumpir ne skuha.

U međuvremenu, ocijedite seitan od sojinog umaka i zapecite na tavi dok lijepo ne uhvati boju. Na kraju pomiješajte s kiselim kupusom i poslužite odmah.

 

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor