SHARE

Kad živite sami, ne morate se prepirati oko prostora na policama, na televizoru gledate što želite, možete goli plesati po kući i nitko vas ne osuđuje ako za večeru pojedete cijelo obiteljsko pakiranje sladoleda.

Mnogi kažu da bi svatko trebao bar jednom u životu pokušati živjeti sam, ali novo istraživanje iz Australije kaže da je samački život jako, jako loš za prehranu i zdravlje.

Istraživači sa sveučilišta Queensland University of Technology utvrdili su da žene i muškarci koji žive sami jedu manje voća, povrća i ribe, te imaju manje raznoliku prehranu od ljudi koji žive s cimerima ili partnerima.

Kako kaže dr. Katherine Hanna: “Naši rezultati govore da samci imaju manje raznolik unos hrane, te manju potrošnju nekih prehrambenih skupina kao što su voće, povrće i riba.” Muškarci koji žive sami hranili su se još jednoličnije od žena.

Među razloge zašto je tako ubraja se nedovoljne kuharske vještine, izostanak partnera za odlazak u kupovinu, rastuće cijene hrane te nedostatak motivacije, zbog čega se samci odlučuju za “jednostavne ili gotove obroke siromašne ključnim nutrijentima.”

Naravno, u samačkim domaćinstvima na djelu su mnogi socioekonomski i emocionalni faktori (nedavni razvod ili smrt partnera, primjerice) koji mogu utjecati na to zašto netko jede neuravnoteženo u odnosu na nekog tko živi s cimerima ili s obitelji.

Stoga, večeras kad stignete kući, zahvalite svojim ukućanima što vas drže zdravima, čak i ako zbog toga nekad morate čistiti njihovu kosu iz odvoda u kupaonici.

(Izvor MBG)

Ostavi odgovor