SHARE

Možda stalno nešto čujete o kvinoji i pitate se koje su dobrobiti koje od nje možete dobiti. To je zaista fascinantna namirnica, i vrijedi proučiti njene osobine te što vam može donijeti. I ranije je bila poznata u stručnim krugovima, a danas je sve popularnija u široj javnosti. Evo njenih zdravstvenih prednosti:

1. Sadrži sve aminokiseline

Jedna od najimpresivnijih osobina kvinoje je njen proteinski sastav. Količina proteina bila bi dovoljan motiv za uvrštavanje u prehranu, ali ona i sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina potrebnih tijelu kako bi funkcioniralo. Umjesto da kupujete suplemente, koristite kvinoju kao prirodni izvor.

2. Mnogo vlakana

Mnogi se za kvinoju zainteresiraju zbog visokog udjela vlakana. Ako spadate u one koji su prisiljeni kupovati pločice ili žitarice s dodanim vlaknima, radije se opskrbite kvinojom. U jednoj porciji od jedne šalice sadrži petinu dnevnih potreba. To je impresivno, budući da se u receptima obično kombinira s namirnicama poput graha, koje također sadrže vlakna, pa se veći dio potreba može riješiti jednim obrokom.

3. Mnogo željeza

Za one koji imaju problema sa željezom, kvinoja može biti od velike pomoći, a i ukusnija je opcija od uzimanja dodatka prehrani. U samo jednoj šalici dobit ćete 15 posto dnevnih potreba. Dovoljno željeza nužno je za zdravlje mozga i mišića, a prevenira i anemiju.

4. Mnogo magnezija

O magneziju se ne govori kao o drugim vitaminima i mineralima, ali je još uvijek važan za prevenciju osteoporoze i srčanih bolesti, održavanje ravnoteže krvnog tlaka i pomoć kod dijabetesa. Jedna porcija kvinoje sadrži trećinu dnevnih potreba za magnezijem. To je impresivno, jer većina namirnica ga ili ne sadrži, ili ga sadrži u tragovima.

5. Mnogo riboflavina

Riboflavin, poznat i kao vitamin B2, ključan je za mnoge antioksidanse, koji pomažu nizu tjelesnih funkcija. Pomaže i učinkovitosti enzima kao i distribuciji kisika u tijelu. Šest posto dnevnih potreba iz 100 grama kvinoje ne zvuči kao mnogo, ali mnoge namirnice sadrže riboflavin, pa kvinoja lijepo dopunjuje potrebe.

6. Obilje mangana

Ne želite ostati bez mangana, a s kvinojom ne morate brinuti, jer daje polovicu dnevnih potreba u jednoj porciji. Simptomi niske razine mangana su visoki krvni tlak, visoki kolesterol, neurološke smetnje, oštećenja sluha i drugo. Najveći rizik je nejedenje hrane bogate manganom. Stoga je dobro jesti kvinoju.

7. Sadrži lizin

Kvinoja sadrži jednu posebnu aminokiselinu zvanu lizin. Inače se stavlja u dodatke prehrani za sportaše, koji pokušavaju povećati mišićnu masu. Tvrdi se i da pomaže imunitetu, pa je dobro jesti kvinoju tijekom hladnih mjeseci. Dokazano je da podiže razine serotonina, što relaksira i vodi u smireno stanje. Umjesto dodatka prehrani, jednostavno jedite kvinoju.

8. Antiseptička je

Preradom kvinoje nastaju saponini, koji se izdvajaju te koriste u proizvodnji antiseptika i deterdženata. To je samo još jedan aspekt te supersjemenke. Neki dvoje je li kvinoja žitarica ili sjemenka. Jestivi dio je sjemenka, što znači da je sjajna za vrste prehrane koje odbacuju žitarice. Međutim, biljka na kojoj rastu sjemenke je nalik žitaricama, što izaziva zbrku. Kvinoja je jako korisna i upotrebljiva, slično kao što se, primjerice, aloja može koristiti za jelo ili za liječenje kože.

Stabiljke kvinoje
Stabiljke kvinoje

9. U skladu je s bezglutenskom prehranom

Ako imate medicinske ili druge razloge za prehranu bez glutena, danas postoji mnogo više opcija nego prije deset godina, ali moglo bi to i bolje. U međuvremenu, možete koristiti kvinoju. Nije žitarica, sjemenka je, ne sadrži gluten i možete u njoj uživati bez straha.

10. Nizak glikemijski indeks

Kvinoja ima glikemijski indeks 53, što znači da je uspod granice od 55, i smatra se hranom koja stabilizira šećer u krvi. To je čini vrlo dobrom za prevenciju dijabetesa, a može se kombinirati s drugim namirnicama niskog indeksa za sprečavanje divljanja razine glukoze. Neke vrste prehrane, primjerice paleo dijeta, smatraju da je 53 visoko, pa sve ovisi i perspektivi i vašim ciljevima.

11. Sadrži flavonoide

U kvinoji su pronađeni flavonoidi kakvih inače ima samo u bobičastom voću, i to u prilično velikim količinama. Ti flavonoidi pomažu kod kardiovaskularnih bolesti i upalnih stanja. Ako ste u rizičnoj skupini, ili želite spriječiti bolesti krvožilnog sustava, počnite jesti više kvinoje. Artritis i druga upalna stanja također će se ublažiti dodate li više kvinoje svojoj prehrani.

12. Drži vas vitkima

Vlakna u kvinoji pomažu tijelu da se riješi suvišnih masti, a istodobno vas dulje drže sitima. Stoga manje jedete, te pomažete probavi. Konačni rezultat je velika pomoć onima koji previše jedu ili pate od probavnih poteškoća. Kvinoja pomaže, a rezultati se obično osjećaju odmah, jer se od prvog dana osjećate lakše.

13. Dobar izvor vitamina B

Kvinoja ima bolji profil vitamina B od većine žitarica, s kojima se najčešće uspoređuje zbog slične teksture. Obitelj vitamina B sudjeluje u mnogim procesima u tijelu. Osobito je važan vitamin B12, bez kojeg ne želite ostati.

14. Moguće protuupalno djelovanje

Najnovija istraživanja ukazuju na protuupalno djelovanje kvinoje. Ali moramo čekati potvrdu. Mnogi kažu da su im se upalna stanja ublažila nakon što su počeli jesti kvinoju. Znamo za minerale i vitamine koje sadrži, ali fitonutrijenti vode glavnu bitku protiv slobodnih radikala, i vjeruje se da je njihova uloga tu presudna.

15. Smanjuje razinu kolesterola

Opet vlakna donose dobrobit, ovaj put smanjujući razinu kolesterola. Mnogi pribjegavaju lijekovima za to, i uvijek je važno slušati svog liječnika. Ali uz promjenu prehrane i savjet liječnika moguće je reducirati potrebnu količinu lijekova. Kvinoja to čini lakim zadatkom, jer se može koristiti na bezbroj načina, a nećete imati dojam da ste na nekoj specijalnoj dijeti.

16. Snižava krvni tlak

Količina vlakana u kvinoji izravno djeluje i na krvni tlak. Većina ljudi ne uzima dovoljno vlakana jer im se dobri izvori ne čine ukuskima. Kvinoja ima delikatan okus, pa je se može miješati s bilo kakvom hranom, čiji će okus preuzeti. Nije teško držati svoje razine krvnog tlaka niskima uz kvinoju.

17. Uravnotežuje šećer u krvi

Dodavanje kvinoje obroku pomaže održati razinu šećera u krvi stabilnom. Možete je čak dodati u neki recept koji vam inače nije dopušten i dovesti ga do razine na kojoj možete uživati u njemu. Ako se pokaže da vaše tijelo dobro reagira, možete je pokušati ubaciti i u druga jela.

18. Pomaže pri mršavljenju

Većina dijeta dopušta kvinoju. Neke, primjerice, brane kruh ili sve žitarice. Ali kvinoja nije žitarica, ne sadrži pšenicu, i kruh s kvinojom nije onaj kruh koji se navodi na popisu zabrana. Zbog velikog udjela proteina i vlakana, doprinosi naporima za smanjenje tjelesne mase. Tu su i razni vitamini te mineralni koji doprinose boljitku. Proteini i aminokiseline osobito su dobri ako dižete utege, a vlakna vas čine redovnima.

(Prilagođeno s bembu.com)

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor