SHARE

Proteklih tjedana smo dosta pisali o tome kako prerađeno meso i crveno meso uzrokuju rak i razne druge bolesti. Na štetnost mesa je upozorila i Svjetska zdravstvena organizacija, koja je napravila metastudiju zasnovanu na više od 800 istraživanja.

Najnovija prijetnja pak dolazi od pomfrita i tosta. Naime, oglasila se britanska agencija za hranu Food Standards Agency, koja je objavila da pečeni krumpir, pomfrit i dobro pečeni tost sadrže visoke razine akrilamida – kemikalije koja uzrokuje rak, a nastaje kad se kruh i krumpir pripravljaju na visokim temperaturama.

Kako kažu, što je krumpir ili tost bolje zapečen, to je više akrilamida. Inače, riječ je o spojevima koji nastaju reakcijom između aminokiselina, šećera i vode u prehrambenim proizvodima na temperaturama višim od 120 Celzijevih stupnjeva.

Istraživanje je provedeno na način da su uzeti uzorci iz 50 kućanstava u kojima se pripravljalo krumpir i tost. Sada je službena preporuka da se pomfrit prži do “svijetle zlatne boje”, a da se tost tek toliko, tostira do najsvjetlije moguće boje.

Otkriveno je i da dobro zapečen tost ili pomfrit može imati i do 500 puta više akrilamida od onog koji je pripremljen prema sigurnosnim uputama. Istraživači su rekli da su količine akrilamida u tamnijem pomfritu “zapanjujuće”.

Jednom od najgorih praksi se pokazala ona koja ujedno vodi i do najslasnijih rezultata – neki ljudi vole promiješati krumpire tijekom pečenja u pećnici, kako bi im se povećala površina i hrskavost na kraju pečenja. To je dovodilo do katastrofalnog porasta količine akrilamida. Nemojte to više raditi.

 

Ostavi odgovor