SHARE

Ako ste ikad pokušali prijeći na vegetarijansku ili vegansku prehranu, sigurno ste naišli na razne dobronamjerne savjetnike koji su vas pokušali uvjeriti da je takva prehrana manjkava i zdravstveno dvojbena (meni su to neki govorili dok su gasili Marlboro u pepeljaru).

Stoga smo malo istražili kakav stav o prehrani bez mesa ima američka Klinika Mayo, iz Rochestera u Massachussetsu. Odabrali smo baš Kliniku Mayo iz više razloga. Kao prvo, to je jedna od najboljih bolnica na svijetu i već dvije godine za redom najbolja bolnica u SAD-u preman najrelevantnijem izboru, onom US News and World Reporta. Kao drugo, Klinika Mayo rado dijeli svoje znanje, ima izvrstan web pun besplatnih savjeta za zdravlje, kao i niz vrhunskih publikacija za široku javnost. Kao treće, Klinika Mayo osobito prednjači u nutricionizmu i kardiovaskularnim bolestima, pa je definitivno mjerodavnija za pitanja bezmesne prehrane od nekih drugih vrhunskih bolnica koje su možda bolje u kirurgiji ili nekoj drugoj grani medicine.

Zapanjujuće za mnoge, Klinika Mayo nije protiv veganske prehrane (oni je smatraju jednom od podvrsta vegetarijanstva). Štoviše preporučaju takvu prehranu, pogotovo kao dobar način izbjegavanja kardiovaskularnih bolesti, ne ulazeći u etičke, kulturološke i slične implikacije.

Izravan citat: “Dobro planirana vegetarijanska prehrana može zadovoljiti potrebe ljudi svih dobi, uključujući djecu, tinejdžere te trudne žene i dojilje.”

Jedino na što skreću pozornost je potreba suplementiranja nekih vitamina, konkretno B12 svakako, a D po mogućnosti. Ostale tvari za koje kažu da su potencijalno problematične, poput željeza, cinka, joda, kalcija, jednostavno se unose u organizam raznovrsnom prehranom s mnogo lisnatog povrća, voća i mahunarki.

Štoviše, Klinika Mayo budućim vegetarijancima i veganima savjetuje kako da si olakšaju tranziciju, te im nudi tri veoma poticajna i korisna savjeta. Evo što oni, u prilično entuzijastičnom tonu, preporučaju:

1. Stepenica po stepenica

Svaki tjedan povećajte broj bezmesnih obroka u kojima već uživate, primjerice špageti s umakom od rajčice ili povrće iz woka.

2. Naučite zamjenjivati

Uzmite svoje najdraže recepte i kušajte ih bez mesa. Primjerice, napravite vegetarijanski chili tako da izostavite mljeveno meso i dodate jednu konzervu graha više. Ili napravite fajite s tvrdim tofuom, umjesto piletine. Iznenadit ćete s kod koliko jela je dovoljna jednostavna zamjena.

3. Razgranajte se

Pretražite internet. Kupite ili posudite vegetarijanske kuharice. Obiđite etničke restorane kako bi iskušali različite vegetarijanske kuhinje. Čim više različitosti unesete u svoju vegetarijansku prehranu, tim ćete bolje zadovoljiti svoje prehrambene potrebe.

Imate li i vi dojam da se autoru ovog popisa s Klinike Mayo silno jela meksička hrana?

U svakom slučaju, ne brinite. Ako vas netko pokuša poljuljati, najbolja medicinska ustanova na svijetu je na vašoj strani.

Ostavi odgovor