SHARE

“Prestanite se mrziti zbog svega što niste. Počnite se voljeti zbog svega što jeste” – nepoznati autor

Zamislite: Izašli ste s prijateljima na večeru, i jedan od njih kaže, “Ne bih smio ovo jesti. Danas sam preskočio teretanu.”

Drugi odgovara: “Baš sam loš. U zadnjih tjedan dana nekontrolirano jedem. Ne mogu prestati.”

Prijateljica dodaje: “Morat ću jesti samo salatu sljedećih nekoliko dana kako bih ovo nadoknadila.”

ChaChanna Simpson, autorica s bloga tinybuddha kaže da se često našla u takvim situacijama. I onda je jednog dana, usred rečenice kojom je htjela obznaniti da je ona najdeblja, čula riječi koje izgovara. Potom je slušala i kako drugi govore negativno o svom tijelu i natječu se tko se osjeća najviše krivim zbog jedenja. Evo do kojih je zaključaka došla:

Rekla je: “Shvaćam. Želite smršaviti. Pa i ja želim smršaviti. To nije problem.”

Problem je u tome kako se odnosimo sami prema sebi. Ako ste slični kao što sam ja bila, često ste odvratni prema sebi samima samo kako bi se “motivirali” da izgubite kilažu.

Umjesto toga nudim vam ova tri savjeta za mršavljenje uz promjenu prehrane i tjelovježbu – jer znam da znate što trebate učiniti; samo to ne želite stalno raditi. Prestanite govoriti ove tri izjave koje vam smetaju da smršavite i da se zavolite:

1. Nešto nije u redu sa mnom

Ovo sam si uvijek govorila kad sam posezala za slatkišima unatoč tome što mi je želudac pun, i tome što jedem iz dosade. Mora da nešto nije u redu sa mnom, budući da nemam dovoljno snage volje da se zaustavim.

Pitate se što nije u redu s vama?

Sve je u redu s vama! Prestanite se blatiti kad ne uspijete vježbati i držati se strogog plana ishrane.

Ako niste primijetili, samoprijekor nikad nije i nikad neće biti dobar motiv za gubitak tjelesne mase. Znate onu izreku: ” Ako uvijek radite iste stvari, uvijek ćete dobiti ono što već imate.”

Umjesto da sebi govorite pogrdne riječi kako bi se “motivirali”, zašto ne bi pokušali s blažim pristupom?

Danas ste za doručak pojeli krafnu umjesto svježeg zelenog soka, i preskočili ste teretanu. Pa što?

Sad shvaćam da kad “posustanem”, uvijek mogu krenuti iznova, a možete i vi. Jer bez obzira koliko se kažnjavate, nikad nećete moći promijeniti prošlost.

A i onako vam to dosad nije upalilo, zašto bi se stvari mijenjale sad?

2. Mislim da trebam pričekati prije nego smršavim

Dugo vremena sam odgađala kupovinu nove odjeće dok ne smršavim. Moj čitav život bio je na čekanju, dok ne “zavrijedim pravo da radim sve stvari koje želim.”

Nedavno sam naučila prihvatiti vlastitu kilažu i kupila sam odjeću u kojoj se osjećam dobro, i u kojoj dobro izgledam. Zamorilo me uguravanje u preusku odjeću, i čekanje da smršavim dok ne mogu u nju stati.

Znala sam također da nisam jedina koja tako misli. Prijatelji, obitelj, i stranci mi stalno govore da će raditi izvanredne stvari nakon što smršave. Ili da će biti sretni kad izgube kilažu.

Dosta je čekanja! Ne znate koliko će vam dugo trebati dok ne smršavite, i održite željenu tjelesnu masu. Što ako to bude trajalo mjesecima ili čak godinama? Ne trebate lijepe stvari čekati toliko dugo. To nije bit življenja.

Umjesto da toliko dugo čekate, slavite male pobjede kako bi se ohrabrili na putu do cilja. Jedite iz svog najljepšeg posuđa kada poželite, kupite novu odjeću i osjećajte se odlično u njoj, izađite na spoj, ŽIVITE!

3. Oni su tako lijepi. Ja nikad neću tako izgledati

Na Facebooku i Instagramu smo bombardirani slikama poznatih i nepoznatih osoba s tijelima “savršenih” proporcija

Sigurna sam da često uspoređujete svoje tijelo s njihovima, ali to čak nije uvijek problem. Problem je kad vam tuđe tijelo postane mjerilo kako bi vaše trebalo izgledati. A to nije pošteno, i čak je velika uvreda za vaše tijelo.

Jednostavno nemate istu građu kao oni. Vaše tijelo ne može izgledati kao njihovo ako nemate određenu mišićnu i koštanu strukturu.

Ako se uspoređujete s nekom ženom koja je građena kao pješčani sat, a vi ste više kruškaste građe, nikad nećete izgledati kao ona. Samo ćete se razočarati.

Slavna osoba koju sam ja bila uzela za standard bila je Beyonce. Htjela sam imati ravan trbuh i obline na pravim mjestima, ali nakon nekoliko mjeseci sam shvatila da nemam dovoljno želje, niti sam dovoljno predana da poduzmem sve kako bih izgledala kao ona. Njeno tijelo je njen posao, i sigurno nije moja briga izgledati kao ona.

S vremenom sam shvatila da zapravo želim istesati ono što već imam. To je bilo lakše ostvariti. I danas, kad se usporedbi s time kako sam izgledala prije nekoliko mjeseci, slavim male pobjede i stalan napredak.

Ako se i dalje želite uspoređivati, usporedite sebe sad i sebe prije nego što ste se počeli hraniti zdravije.

Nemojte gledati vlastite slike iz tinejdžerskog razdoblja i buniti se što niste ostali takvi. Vi i vaše tijelo ste se promijenili. To se događa. Postavite novi cilj i pratite svoj napredak od kilaže na kojoj ste trenutno, do kilaže koju želite dostići.

Blaćenje sebe, čekanje da se lijepe stvari dogode, i uspoređivanje s drugima nisu dobri pristupi ako želite smršavjeti i bolje se osjećati.

Fokusirajte se na ono što volite na sebi, povremeno se počastite lijepim stvarima, i odustanite od usporedbi. Bit ćete zdraviji i sretniji.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor