SHARE
Cejlonski cimet (lijevo) i kasija, ili kineski cimet (desno), koji sadrži opasni kumarin

Cimet je jedan od začina najkorisnijih za zdravlje koji postoje. Mnogi ga vole u kolačima, osobito je omiljen u sezonskim božićnim receptima, a drugi su već shvatili da je izvrstan i u slanim jelima.

Dijabetičarima pomaže s rezistencijom na inzulin, umanjuje rizike od krvožilnih bolesti i prepun je zdravih antioksidansa. Što je najbolje od svega, jeftin je. Da biste imali zdravstvene učinke, dovoljno je ujutro umiješati žličicu cimeta u svoje žitarice, smoothie ili omiljeni topli napitak (Capuccino sa sojinim mlijekom i cimetom zvuči primamljivo).

Međutim, postoji jedan problem. Na tržištu su dvije vrste cimeta – skuplji i rjeđi cejlonski ili pravi cimet, te jeftiniji i češći cimet kasija, poznat i kao kineski cimet. I jedan i drugi se prave na sličan način, zarezivanjem unutarnjeg sloja kore dvije srodne vrste drveta.

Problem s kasijom je taj što sadrži kumarin, organski spoj koji je otrovan za jetru i bubrege. Smrtonosna doza (LD50) kumarina je 275mg po kilogramu tjelesne mase, što znači da bi omanji muškarac od 75 kilograma trebao pojesti između 5 i 10 kilograma kasije odjednom kako bi imao 50 posto izgleda da umre. Ali svejedno, nije se za šaliti s kumarinom. Europska unija je ograničila dopuštene količine kumarina u proizvodima koji sadrže cimet, iako se te norme prema nekim istraživanja redovno premašuju i gotovo nikad ne kontroliraju. Pa ipak, iako je kumarin izrazito hepatotoksičan za laboratorijske životinje, većina znanstvenika se slaže da ako povremeno pojedete kolač u kojem ima previše kasije nećete imati zdravstvenih posljedica.

Ali ako vam postane navika svakodnevno uzimati cimet, bilo bi glupo ugrožavati bubreg i jetru nečim što bi vam trebalo donijeti zdravstvene dobrobiti. Stoga obratite pozornost na to koji cimet kupujete. Kao što vidite na našoj fotografiji, štapici kasije sastoje se od debljih, drvenastih slojeva koji su veoma tvrdi, doslovno poput kore od drveta. Zdraviji cejlonski cimet ima slojeve tanke poput papira, koji se na dodir lome i mrve.

Ako kupujete cimet u prahu, morate obratiti pozornost na pakiranje, na kojem mora stajati da je riječ o cejlonskom cimetu. Njega rijetko ima u velikim samoposluživanja – morat ćete se zaputiti do trgovine zdravom hranom. Taj je cimet nešto skuplji od onog iz supermarketa, ali još uvijek će vas preporučeni gram cimeta dnevno stajati oko pola kune. Za znanstveno dokazano 20-postotno smanjenje razine šećera u krvi zaista nije previše.

Ostavi odgovor