SHARE

Volite li avokado? Avokado se smatra “superhranom”, vrlo je popularan, pun je dobrih nutrijenata i zdravih masnoća. Također, kremast je i ukusan, može se koristiti u salatama, sendvičima, čak i kao pakung za kosu.

Evo 10 velikih zdravstvenih dobrobiti koje avokado donosi:

1. Pomaže vam da ostanete pametni

Evo malo materijala za razmišljanje: avokado je pun omega-3 masnih kiselina i prirodnog vitamina E, koji su odlični za mozak. Primjerice, stimuliraju prokrvljenost prefrontalnog korteksa, dijela mozga odgovornog za planiranje, donošenje odluka i kritičko razmišljanje.

2. Smanjuje kolesterol

Avokado je pun dobrih masnoća, a jedna šalica narezanog avokada je dovoljna za 32 posto vaših dnevnih potreba za masnoćama. Avokado je tako dobar jer sadrži mononezasićene masnoće, koje pomažu smanjiti loš kolesterol – što tijelu donosi razne dobrobiti, poput sprečavanja moždanog udara i srčanih bolesti.

Još jedan bonus mononezasićenih masti je taj što podižu razinu dobrog kolesterola u tijelu.

3. Pomaže probaviti druge nutrijente

Mnogi važni vitamini su topivi u mastima, pa se bez masti ne mogu niti upiti u tijelo. To su vitamini A, K, D i E, pa je dodavanje avokada obrocima bogatima povrćem dobar način za izvlačenje svih vitamina koje obrok sadrži.

4. Pomaže sa simptomima artritisa

Avokado sadrži tvari zvane polihidroksilirani masni alkoholi, protuupalne tvari koje pomažu tijelu u borbi protiv upala koje mogu rezultirati artritisom.

Sadrže i važne antioksidanse poput vitamina C i E, koji također djeluju protuupalno.

5. Brine za vaše oči

Avokado sadrži lutein i zeaksantin, karotenoide koji su esencijalni za zdravlje očiju. Oni štite oči od štetnih frekvencija i umanjuju rizik od očnih bolesti.

6. Sadrži vlakna

Avokado ima veoma visok postotak vlakana, oko 7 posto njegove ukupne mase. Jedan avokado sadrži 27 posto vaših dnevnih potreba za vlaknima, što su dobre vijesti, jer su vlakna ključna za gubitak tjelesne težine i metaboličko zdravlje. Također, mogu umanjiti i oscilacije šećera u krvi.

7. Pomaže kod mršavljenja

Želite malo smršaviti? Kupite avokado; sadrži mononezasićene masne kiseline, one koje tijelo radije upotrijebi za pogon nego da ih uskladišti u masnim naslagama. To znači da ćete nakon što pojedete avokado biti siti i zadovoljni.

8. Sadrži više kalija nego banana

Kalij je važan mineral, kojeg ljudi ne dobivaju dovoljno, ali avokado pomaže. Jednim avokadom možete zadovoljiti 14 posto svojih dnevnih potreba za kalijem, mnogo više nego bananom, koja sadrži 10 posto.

Visoki unos kalija povezan je sa smanjenim krvnim tlakom, manjim rizikom moždanog udara, srčanog udara i otkazivanja bubrega.

9. Koristan je tijekom trudnoće

Ako ste trudni, nakupujte avokada. Samo jedna šalica sadrži 25 posto dnevnih potreba za folatima, koji su ključni za vas i vašu bebu.

10. Pun je nutrijenata

Avokado sadrži nevjerojatnih 20 vitamina i minerala, uključujući i 20 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom C, koji je ključan u rastu i popravku vaših tjelesnih tkiva. Povrh svega, pun je vitamina B6, koji pomaže tijelu da se odupre zarazama i bolestima.

(Prilagođeno s lifehackera)

Ostavi odgovor