SHARE

Američki predsjednik Barack Obama susreo se s televizijskim voditeljem i stručnjakom za preživljavanje Bearom Gryllsom tijekom svog posjeta Aljasci. Zajedno su snimili specijalno izdanje emisije “Running Wild with Bear Grylls”. Obama je objavio selfie s britanskim voditeljem na Instagramu Bijele kuće. Fotografija je snimljena nedaleko od ledenjaka Exit u Sewardu, mjestu koje je Obama odabrao da naglasi učinak globalnog zatopljenja.

Prije susreta s Gryllsom, Obama je šetao šumovitom stazom do ledenjaka pored oznaka koje su pokazivale do kuda se ledenjak protezao u prošlosti. Kod oznake iz 1951. je zastao i upozorio da je danas ledenjak kraći za 400 metara.

“Ovo je dobra ilustracija onoga s čime se suočavamo kad je o klimatskim promjenama riječ”, rekao je Obama novinarima pod ledenjakom.

Exit je od 1950. izgubio 10 posto svoje mase, a samo prošle godine se povukao 60 metara.

Nakon snimanja emisije, koja će biti emitirana na NBC-ju, Obama je brodom otplovio u zaljev Resurrection da bi razgledao 12 milja dug ledenjak Bear u Nacionalnom parku Kenai Fjords, najduži od 38 koliko ih izlazi s ledenog polja Harding.

Ledenjak Bear se povukao više od tri kilometra tijekom posljednjih 15 godina.

Ostavi odgovor