SHARE

Istraživači Sveučilišta Adelaide otkrili su da dijeta s visokim udjelom masti (često uzrokuje pretilost) može narušiti važne receptore locirane u želucu koji signaliziraju sitost.

Oni su u svojim laboratorijskim studijama istraživali povezanost između receptora ljute čili paprike – TRPV1 – u želucu i osjećaja sitosti.

Došli su do saznanja kako se želudac rasteže kada je pun, što aktivira živce u želucu govoreći tijelu da je dobilo dovoljno hrane i da je ta regulacija aktivirana kroz ljute čili paprike ili TRPV1 receptore. Poznato je iz prijašnjih istraživanja da kapsaicin koji se nalazi u ljutom čiliju, smanjuje potrebu za hranom.

Sada je otkriveno da izbacivanje TRPV1 receptora prigušuje reakciju gastričkih živaca na rastezanje želuca, što rezultira zakašnjelim osjećajem sitosti i konzumiranjem dodatne hrane. Zbog toga, je dio efekta kapsaicina na unos hrane potencijalno posljedica zbivanja u želucu.

Terapija za pretilost

Također je otkriveno kako TRPV1 receptori mogu biti poremećeni u dijeti s visokim udjelom masti što za posljedicu ima pretilost. Sljedeća faza istraživanja uključivat će istraživanje mehanizama iza aktivacije TRPV1 receptora s ciljem razvoja točnije terapije protiv pretilosti.

Ostavi odgovor