SHARE

Post, odricanje od hrane, uobičajena je pojava u brojnim svjetskim religijama.

Katolici na pojedine blagdane ne jedu meso, pravoslavci se odriču svih proizvoda životinjskog podrijetla, muslimani cijeli jedan mjesec u godini ne jedu niti piju od zore do sumraka. Budisti iz pojedinih tradicija upravo ovih dana ulaze u tromjesečno razdoblje tijekom kojeg redovnici ne izlaze iz samostana, a laici ne jedu mesu, ne piju alkohol i ne puše.

Gotovo da nema vjerske tradicije u kojoj ne postoji post kao vrsta običaja, obreda, simbola pročišćenja ili pripreme za proslavu velikog blagdana (kršćani poste pred Uskrs i Božić, muslimani pred ramazanski Bajram).

Tradicije koje spominjemo stare su između 2500 i 1400 godina. Međutim, u novije vrijeme znanstvenici su utvrdili da post može, osim vjerskih, imati sasvim konkretne tjelesne i mentalne dobrobiti za one koji ga prakticiraju.

Suvremeni post obično se provodi kao jedan dan u tjednu samo na vodi tijekom 24 sata.

Druga popularna varijanta je takozvana 5:2 dijeta, kod koje se dva dana u tjednu uobičajena prehrana zamjenjuje ultraniskokalorijskom – 500-600 kalorija na dan.

Često se u danima posta samo piju hladno prešani sokovi od voća i povrća. Obje metode imaju svoje zdravstvene dobrobiti, o kojima više dalje u članku.

Evo pet razloga zašto je post dobar, potkrijepljenih znanstvenim argumentima:

1.  Post je neprijatelj dijabetesa

Studija objavljena u časopisu Medical News Today prošle godine kaže da je post koji se sastojao od jednog dana u tjednu samo na vodi umanjio rizik od dobivanja dijabetesa kod osoba izloženih visokom riziku.

Liječnik Michael Mosley, zagovornik dijete 5:2, tvrdi da je takva vrsta prehrane njegovim pacijentima umanjila razinu kolesterola u krvi.

Prema drugim studijama, nakon posta tijelo postaje učinkovitije u lučenju inzulina i skladištenju viška glukoze iz krvi. To je učinak suprotan od neosjetljivosti na inzulin, stanja koje se danas smatra ili uvodom u dijabetes, ili prvom fazom šećerne bolesti.

2. Post povećava mišićnu masu i uništava salo

U fitness kulturi postoji cijela supkultura koja se kune u vrstu posta kod koje se sva hrana u danu konzumira tijekom kratkog perioda od nekoliko stvari. Mnogi od tih ljudi na internetu pokazuju svoj nevjerojatan napredak.

Jedan od zagovornika te vrste posta, poznatog i kao Interminnent Fasting, je general Stanley McChrystal, bivši zapovjednik američkih specijalnih snaga u Afganistanu, a danas motivacijski govornik i poslovni savjetnik.

On sve svoje kalorije u danu konzumira tijekom samo jednog večernjeg obroka.

3. Post jača imunitet

Jeste li ikad primijetili da kad ste bolesni, primjerice imate gripu, izgubite apetit? Samo bi se odmarali i ne pada vam na pamet da bi nešto pojeli. To je prirodna reakcija organizma na bolest – energija se preusmjerava na oporavak. Zabilježena je i kod životinja.

Umjesto da se bavi razgradnjom hrane, organizam jača imunološki sustav i aktivira obranu tijela. Pojedini istraživači tvrde da se kao posljedica istog mehanizma jačaju i prouupalne mjere u tijelu, za koje znamo da su ključ sprečavanja brojnih autoimunih i drugih bolesti.

4. Postiti znači vratiti okus hrani

Nakon 24 sata na vodi ili 48 sati na sokovima, doći će trenutak kad ćete pojesti prvi čvrsti obrok. Bilo bi dobro da to bude svježe pripremljeni obrok od zdravih i ukusnih sastojaka, sa čim više boja na tanjuru, bilo da dolaze od voća ili povrća.

Primijetit ćete kako hrana izgleda privlačno, osjetit ćete arome koje ste zaboravili da postoje. A okus, okus će biti nevjerojatan.

5. Post jača duh

Dobro je odreći se nečega. Zacrtati, u petak sam samo na vodi. Koncentrirati se na to, održati isplanirano i biti zadovoljan učinjenim. Pokazat ćete sebi da možete istrpiti neugodu i da ste spremni održati riječ koju ste dali sami sebi.

Što je još važnije, post bistri um. Zato ga sve vjerske tradicije i prakticiraju. Energija tijela se ne troši na probavu, koja je inače iznimno veliki potrošač – sjetite se samo koliko vam se spava nakon većeg obroka. Umjesto toga, mozak se aktivira, koncentrira i spoznaje.

Upozorenje: fresh.hr nije medicinska ustanova i ne preporučamo nikome, a osobito osobama narušenog zdravlja, da posti bez konzultacije s medicinskim profesionalcem. Post nije metoda za gubljenje tjelesne težine – gubi se samo tekućina, koja se odmah i vraća. Najveći rizik posta je dehidracija, do koje može doći ako previdite činjenicu da u hrani tijekom dana uzimate i veliku količinu vode. Također, post može rezultirati vrtoglavicom, dehidracijskom glavoboljom, osjećajem slabosti i žgaravicom.

Ostavi odgovor