Sezona je šparoga. Svi ih znamo skuhati i začiniti s malo limuna i maslinovog ulja, i to je OK, ali već pomalo dosadno. Ovog smo vikenda posjetili Zadar i imali smo priliku sami ubrati nekoliko stručaka ovog divnog samoniklog povrća. Nekako nam je bilo žao ubiti šparoge beskrajnim “lešanjem”, kad ih se brzim sotiranjem na maslinovom ulju može učiniti mnogo ukusnijima nego što budu nakon kontakta s nekoliko litara kipuće vode.
Ako želite za svoje šparoge recept malo drugačiji od uobičajenog, na pravom ste mjestu. Sotiranje je osobito bitno nama veganima, jer ne možemo upotrijebiti tvrdo kuhano jaje kao masni kontrast gorčini šparoga. U našem iskustvu, sotirane su manje gorke od kuhanih.
Ono što smo tijekom godina otkrili, a tradicionaliste će navesti da počnu čupati kosu, je da šparoge izvrsno idu s ljutim. Jedna od najboljih kombinacija na pizzi, primjerice, su šparoge, pripravak od tartufa i vrganja i ljuti čiliji.
Evo recepta za brzi i ljuti wrap koji smo priredili nakon uspješne ekspedicije sakupljanja plodova u makiji.
Potrebno je:
- Dva manja stručka šparoga
- Dvije tortilje
- Češanj češnjaka
- Dva-tri mlada luka
- Nekoliko pomodorina
- Zeleni fereron
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
- Vaš omiljeni ljuti umak
Šparoge očistite odlamanjem tvrdih dijelova. Narežite na listiće feferon i češnjak, pa minutu-dvije pržite na tavi na maslinovom ulju. Dodajte šparoge. Budite oprezni da ih ne prekuhate. Ne treba im dugo – nekoliko minuta. Pazite da ostanu sočne i da zadrže lijepu zelenu boju. Kad su gotove, umiješajte nasjeckani mladi luk i presječene pomodorine, posolite i popaprite. Rasporedite na zagrijane tortilje i prelijte ljutim umakom. Mi smo upotrijebili naš favorit – srirachu s dodanim đumbirom. Uživajte u okusu proljeća.