SHARE

Međunarodni projekt Sportska edukacija za novi život, predstavljen je danas u hotelu Antunović. Projekt provodi Teakwondo kluba Jastreb u suradnji s drugim sportskim institucijama i klubovima, a s ciljem lakše i brže integracije mladih izbjeglica u hrvatsko društvo kroz bavljenje sportom.

Tijekom iduće dvije godine izbjeglice će se na svoj novi dom prilagođavati trenirajući taekwondo i nogomet. Ovaj projekt prepoznala je Europska komisija i jedan je od svijetlih primjera za budućnost.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukićević pozdravivši okupljene istaknula je važnost integracije svakog pojedinca, kako bi se on osjećao korisnim i dobrodošlim članom društva u kojem živi. ”Prošle godine zajedno s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Zagrebačkim Holdingom, organizacijom Are You Syrious te sindikatom Novi sindikat osmislili smo program u kojem odrasli tražitelji azila stječu kompetencije u hrvatskom jeziku ali i za zvanja na  tržištu rada. Prvenstveno u onim zanimanjima koja su deficitarna poput kuhara, konobara ili gerontodomaćice. Navedeni projekt bio je dobro ocijenjen i primljen od strane RH i Europske komisije tako da ga je od ove godine preuzelo nadležno Ministrovo.” kazala je zamjenica Pavičić Vukičević.

U sklopu projekta će u TKD Jastreb te klubovima partnerima u Zagrebu i široj regiji trenirati 60 osoba koje imaju status izbjeglica. Projekt obuhvaća djecu, mlade i žene koji će trenirati taekwondo i nogomet i sudjelovati na natjecanjima kao i edukaciju izbjegličke populacije o važnosti bavljenja sportom.

 ‘’Sport je aktivnost koja spaja ljude i stvara prijateljstva bez obzira na različitost, a pokazalo se i kao najbolji način prilagodbe novoj sredini!’’, rekla je voditeljica projekta i trenerica TKD Jastreb Tamara Pradegan, te je dodala kako u cijelom programu sudjeluju izbjeglice iz Pakistana, Irana, Sirije i drugih zemalja. 

Hrvatska je jedna od zemalja na međunarodnoj izbjegličkoj ruti te članica Europske unije koja je preuzela obaveze smještaja i integracije izbjeglica na svom području. Potrebno je uložiti dosta napora u integraciju tih osoba u društvo, odnosno u njihovo prilagođavanje lokalnoj kulturi kao i EU kulturi i vrijednostima koje ona predstavlja kao jedno od najrazvijenijih društvenih i političkih asocijacija 21. stoljeća. U tu svrhu provode se mnogi programi u organizaciji predstavnika javnog i civilnog sektora.

Opća uprava za obrazovanje, mladež, sport i kulturu Europske komisije u okviru svog programa Sport kao sredstvo integracije i socijalne uključenosti izbjeglica odobrila je projekt Sportska edukacija za novi život. Ukupna vrijednost projekta je 335.175,00 EUR od čega će Europska komisija financirati 80%, odnosno 268.140,00 EUR.
Predstavljanju ovog hvalevrijednog projekta prisustvovali su i načelnik Sektora za razvoj sporta SDUS-a Darko Vučić, ravnatelj Hrvatske Olimpijske Akademije Saša Geraj, ispred UNHCR Jan Kapić, voditeljica Karmela Vukov Colić te brojni drugi.

Ostavi odgovor