SHARE

U svom sam sad već podužem vježbačkom stažu po pitanju rekreativnog sporta prošla kroz mnoge oblike treninga, sportova, plesova, fitness programa. Benefit takvog istraživalačkog impulsa jest što učite puno o različitim vrstama pokreta i njihovom utjecaju na vaše tijelo pa imate na temelju čega procijeniti funkcionalnost treninga, koliko je snage, izdržljivosti ili nekog drugog parametra potrebno za izvođenje određenog programa i za što je on dobar.

Pole dance mi se oduvijek činio kao jedan od idealnijih oblika aktivnosti: imate šipku za koju se, za razliku od one baletne, zbilja možete uhvatiti i na njoj se vrtjeti, penjati, okretati. I to sve u ritmu glazbe, ako vam tako odgovara. Jedna od ljepota pole dance je to što ga, iako postoje određeni elementi koji se savladavaju, možete personalizirati i prilagoditi vašim željama i mogućnostima. Pole dance zahtjeva i razvija snagu, fleksibilnost, izdržljivost, koordinaciju te fluidnost pokreta, a radi se o vrsti plesa, rekreacije, sporta i izvedbene umjetnosti koja se izvodi na vertikalnoj šipci. Aktivnost koja od vas traži, ali i daje puno. S jedne strane, kada gledaju nastupe ili fotografije nekih poza, ljudima pole dance može izgledati izrazito težak, često misle da oni tako nešto ne bi mogli savladati, pogotovo ako su dulje vrijeme izvan forme. S druge strane, još uvijek postoje neke predrasude o plesu na šipci, jer, kad ga tako nazovete, odmah izaziva asocijacije na striptiz.

Freshova novinarka s instruktoricom Sportvizije Minelom Mihalj / Foto: Saša Zinaja

Sjećam se da je moju prijateljicu, dok ju je vozio s treninga, jedan taksist pitao što to trenira, a nakon što mu je odgovorila da trenira ples na šipci, on ju je zabrinuto pogledao i rekao „Ali tako ste mladi“, pretpostavljam misleći ona trenira da postane striptizeta. Da odmah razjasnimo- ples na šipci nije striptiz. Postoji doduše više njegovih inačica, pa osim, primjerice pole sporta koji funkcionira kao sportska disciplina te ima brojna svoja natjecanja imamo i S faktor, vrstu plesa na šipci koju je razvila glumica Sheilla Kelley, sjedinivši pokrete joge, plesa i erotskih pokreta u jedinstveni fitness program. Ipak, za sve one zabrinute poput spomenutog taksista, bez obzira na to koji oblik plesa na šipci trenirali ne znači da trenirate da postanete striptizete ili striperi, iako je i to sasvim legitimno.

Pole dance oblik je plesne aktivnosti koja kombinira raznolike plesne tehnike (balet, suvremeni, hip-hop…) te elemente akrobatike, joge i gimnastike. Odvija se na šipci i oko nje, a radi na jačanju cijelog tijela, poglavito core-a, dijela tijela za koji nam je neophodno da bude jak (trbuh-leđa-stražnjica) te ruku. S obzirom na to da se radi o plesnoj aktivnosti, razvijat ćete izdužene, vretenaste mišiće te raditi na fleksibilnosti i mobilnosti cijelog tijela. Ples je kao takav puno manje agresivan za tijelo od nekih drugih aktivnosti, a kod pole dance-a je sjajno što ste u mogućnosti raditi u vlastitom tempu, neovisno o grupi za razliku od nekih drugih oblika plesne rekreacije.

Da ne bi sve stalo na riječima, vođeni svime navedenim odlučili smo i iskustveno provjeriti što nam to sve pole dance nudi i to u Sportviziji, pole dance studiju u Zagrebu. Odradila sam pet treninga od sat vremena kroz pet tjedana i moram reći da su classevi ispunili moja očekivanja.

Kako izgleda sat

Sat počinje zagrijavanjem, razgibavanjem i vježbama snage, a nastavlja se radom na šipci gdje svatko radi elemente primjerene njegovom stupnju fizičke spreme i stupnjem znanja pole dance elemenata. Na svakoj šipci maksimalno rade po dvije osobe (u grupi u kojoj sam bila samo su žene) što je zapravo i idealno jer treba vremena za kratki odmor nakon izvođenja određenog elementa (iako sam često imala i šipku za sebe). Trenerica kruži dvoranom te pokazuje svakoj članici novi element te pomaže pri izvođenju istog. Osim njezine asistencije, kada se radi zahtjevniji element, oko šipke je postavljena i jedna vrst spužve koja daje dodatnu sigurnost za izvođenje neke vježbe. Važno je raditi onoliko koliko se osjećate sigurnima da možete, ali i malo izaći iz comfort zone-a jer se tada događa napredak. Čak i ako padnete na tu spužvu, što se meni jednom dogodilo, ništa vam neće biti.

Foto: Saša Zinaja

Na početku je važno dobiti osjećaj za šipku i vidjeti koliko ste stabilni kad se za nju uhvatite – o tome koliko ćete u startu moći ovisi o spomenutom stupnju fizičke spreme- neke su osobe prirodno snažnije, a neke su u dobroj formi te su sposobne već na početku napraviti više toga. Žene su često, ali ne nužno uvijek, slabije u području ruku pa treba neko vrijeme dok ti mišići ne ojačaju, kao i mišići core-a na kojima je uvijek potrebno dodatno raditi (a trebaju nam ne samo za šipku nego i svakodnevne aktivnosti i pravilno držanje).

Napredak & dobrobiti

Prvo se rade jednostavniji elementi poput laganog odizanja nogu dok se držimo za šipku, laganih spinova te meni osobno najdražeg penjanja. Inverzija se obično počne raditi nakon mjesec dana treninga, no to sve ovisi o stupnju fizičke spreme.

Ono što mi se posebno svidjelo jest to što svaka žena radi one elemente koje je u stanju izvesti i što je, kao u malom kojem drugom obliku aktivnosti, potpora i poticaj za svladavanje elementa izrazito visoka, bez obzira na stupanj o kojem se radi. Pole dance zajednica u tom je smisla zbilja posebna i svaki napredak se cijeni, podržava i svakome se novom savladanom elementu veseli.

Foto: Saša Zinaja

Druga stvar koja mi se čini posebno je važnom, a u kojoj mislim da pole dance uspijeva jest odnos prema često stigmatiziranom ženskom tijelu. Trenira se, kao što je vidljivo na fotografijama, u što manje odjeće, uglavnom topu i kratkim hlačicama, kako bi se mogli uhvatiti za šipku. Često se susrećem i slušam (i od muškaraca, ali češće žena) kako neprestano imaju neke zamjerke na svoje tijelo, kako bi trebalo biti ovakvo ili onako, mršavije, čvršće, s manje celulita ili formiranijim bicepsima. Neke apsolutno prekrasne žene koje možda nemaju tijelo modela ili instruktora fitnessa s naslovnica časopisa srame se svog tijela zato što nije u svakom svom segmentu ispeglano na način na koji se to kroz medije nameće. I sama stalno dobivam upite pa kako ja to nemam „pločice“ na trbuhu kada toliko treniram. Teško da će me to spriječiti da se skinem u top i popnem na šipku. Kakve ćemo mišiće imati, koliko će oni biti vidljivi ovisi o tipu aktivnosti kojom se bavimo odnosno o mišićima koje ista razvija. Čini mi se da se kroz pole dance, u kojem smo na neki način primorani gledati i razgoliti svoje tijelo i pred drugima, napominjem u izrazito ugodnom i prihvaćajućem miljeu, na pozitivan način i mijenja stav prema vlastitom tijelu. Suočavamo se s našim tijelom, gledamo ga, prihvaćamo ga, ispitujemo njegove sposobnosti i razvijamo njegovu snagu. Ne da bismo izgledali na određen način, ne radi drugih već da bismo naše tijelo počeli gledati kao tijelo koje može, na tijelo koje je naše i apsolutno predivno sa svim svojim savršenim nesavršenostima. U tom smislu može se reći da pole dance razvija i samopouzdanje. A i nevjerojatno je zabavan, i kad padate i kad uspijete savladati element za kojeg niste ni sanjali da biste ga mogli izvesti.

Tijelo & šipka

Ono što je malo manje zabavno, barem za neke, jesu modrice koje ćete sasvim sigurno u nekom trenutku dobiti kao i osjećaj pečenja na koži u snažnom dodiru sa šipkom. Međutim, to se s vremenom sve smanji jer se tijelo, kao i u svakoj drugoj aktivnosti, navikne i prilagodi. Važno je ići korak po korak i u skladu sa svojim mogućnostima, te razlikovati dobru bol, koja se javlja uslijed pomicanja granica našeg tijela ili novog tipa pokreta, od loše boli koja govori da nešto ne radimo pravilno i da oštećujemo tijelo.
Prije treninga, a po mogućnosti i cijeli taj dan kad imate trening nikako nemojte nanositi losione ili kreme na tijelo- čak i ako mislite da vam se krema upila u kožu, kada dođete na šipku klizat ćete se. Za bolji grip za ruke se koristi i tekući magnezij, a postoji i sprej za noge koji omogućuje lakše hvatanje za šipku, odnosno sprječava klizanje.

Foto: Saša Zinaja

Za kraj moram reći da mi je bilo izrazito ugodno trenirati u Sportviziji, veselila sam se svakom treningu i nisam osjećala nikakvu vrstu pritiska da nešto moram ili s druge strane, da nešto neću moći ostvariti. Čak i vrtnje, koje mi općenito smetaju u plesu, nešto su što se može savladavati korak po korak. U tom smislu, pohvale i trenerici na strpljenju i detaljnom objašnjavanju izvođenja elemenata.
Ako se još uvijek pitate je li pole dance aktivnost za vas, odnosno jeste li vi osoba koja treba, može, smije trenirati tu vrstu aktivnosti, nema se što drugo reći nego da je pole dance namijenjen svima. Bez obzira na stupanj fizičke spreme ili plesno predznanje, ako želite ojačati tijelo, one dubinske mišiće koja vam ga drže, poraditi na fleksibilnosti i pravilnom držanju, naučiti se lijepo kretati, dobiti bolji osjećaj za svoje tijelo, plesati na šipci…Ma motiva može biti sto. Ako smo probudili vaš interes za pole dance, nemate zašto čekati, krenite već danas na probni trening. Raspored classeva i cijene u Sportviziji može pogledati ovdje (moguće su brojne kombinacije), a postoje i open classevi te besplatni jam sessioni na kojima možete vidjeti i iskušati pole dance.

This slideshow requires JavaScript.

 

Ostavi odgovor