SHARE

Bivši talijanski premijer i medijski tajkun Silvio Berlusconi objavio je ovih dana da je postao vegetarijanac i pozvao Talijane da ne jedu janjetinu za Uskrs. Kako bi potkrijepio svoj poziv, fotografirao se i snimio s janjadi koju je hranio na bočicu. Kao i u Hrvatskoj, u Italiji je običaj da se Uskrs proslavlja jedenjem janjetine. Kaže da je shvatio koliko je jedenje mesa pogrešno kad se susreo s nekoliko stvarne, žive janjadi. Odlučio je spasiti janjad i udomiti ih u vrtovima svoje vile, a sudjelovao je i u kampanji jedne talijanske udruge za zaštitu životinja. Tvrdi se da je na njega utjecala Vittoria Brambilla, bliska politička suradnica i zagovornica prava životinja.

Njegova izjava izazvala je žestoke reakcije talijanske mesne industrije, koja je duboko uznemirena činjenicom da će joj se smanjiti prihodi ako šira javnost posluša Berlusconija. Potrošnja mesa i mliječnih proizvoda na zapadu pada već nekoliko godina za redom, a Italija spada u zemlje s najvećih postotkom vegana i vegetarijanaca u ukupnoj populaciji, vjeruje se već sada više od 10 posto.

Berlusconijev obrat je odlična vijest za životinje, pogotovo jer je riječ o medijski utjecajnoj osobi, ali i političaru s desne strane spektra, na kojoj do sada nije bilo puno zagovornika prava životinja.

1 KOMENTAR

  1. “Njegova izjava izazvala je žestoke reakcije talijanske mesne industrije, koja je duboko uznemirena činjenicom da će joj se smanjiti prihodi.” Neka, tako im i treba. LOL Cak i kod nas mi se cini da su reklame za hranu zivotinjskog podrijetla “napale” sve medije vise nego ikad, nadam se zbog toga jer im se profit smanjuje. Mozda bi trebali razmisliti o uzgoju mrkve recimo… LOL Pitam se i tko financira onu neizmjerno glupu kampanju i website “volim meso” i znam odgovor. Ponasaju se kao duhanska industrija kad je pocela propadati.

Ostavi odgovor