SHARE

Ako se imalo zanimate za biljnu prehranu, sigurno ste barem uočili odreske od soje u trgovinama. Obično se prodaju u vrećicama na policama zdrave hrane, 100 ili 150 grama malih smeđih odrezaka. Danas bih volio podijeliti s vama metodu kako pripremiti odreske od soje, budući da je riječ o jednom od jednostavnijih, a ukusnijih veganskih jela.

Samo dvije-tri rečenice o soji: to je mahunarka puna dobrih i kvalitetnih nutrijenata koju ne smijete izbjegavati. Zaboravite na one glasine o navodnoj štetnosti, iza većine njih stoji industrija mesa i mlijeka, koja vas želi uvjeriti da će vam jedna obična mahunarka naštetiti. O fitoestrogenima i rastu grudi o kojima se priča, mogu samo citirati jednu dugogodišnju veganku: “Jedem soju cijeli život i još čekam da narastu.”

Soja se na tržištu javlja u brojnim oblicima, od suhe mahunarke koju se može kuhati kao grah, preko tofua do iznimno zdravog i fermentiranog tempeha. Odresci od soje proizvode se posebnom tehnološkom metodom u kojoj se proteini iz soje oblikuju pod visokim tlakom i temperaturom uz zadržavanje hranjivih vrijednosti. Idealni su za one koji žele pojesti nešto jeftino, ukusno i bogato proteinima.

Kako pripremiti odreske od soje?

Za početak, trebat će vam tri do četiri odreska od soje po osobi za koje pripremate. Ja ih koristim onako kako sam nekad davno koristio meso – kao proteinski dio obroka u kojem imam još razne škrobaste i povrtne priloge. Ova metoda pripreme daje stvarno ukusan konačni rezultat.

Odreske stavite u kipuću vodu i kuhajte nekih desetak minuta. Vodu možete posoliti, dodati pola kocke za vegansku juhu, malo domaće vegete ili ništa. Osjetit ćete kad su gotovi kad na dodir žlicom budu mekani bez tvrdih žarišta. Većina marki koje su na tržištu skuhaju se za deset minuta maksimum.

Ocijedite ih i pustite da se malo ohlade. Zatim ih položite na preklopljenu kuhinjsku krpu i pritisnite nečim teškim, npr. daskom za rezanje na koju ćete staviti lonac u kojem su se kuhali i slično. Neka tako odstoje pola sata.

Zatim ih pržite u plitkom ulju s obje strane dok ne dobiju zlatno smeđu koricu. Pazite da se ne zalijepe!

Na kraju ih složite na tanjur i oprezno začinite sojinim umakom.

1 KOMENTAR

  1. Ma ja ih nakon kuhanja uopće ne ostavljam da odstoje. Odmah na pečenje i odlično mi ispadnu. Ponekad ih prije pečenja niti ne iscijedim, samo što onda u početku pršću u tavi pa treba paziti. Skuham ih prethodno najčešće u malo vode u koju stavim žlicu senfa.

Ostavi odgovor