SHARE

U subotu 19.11. u Splitu su se družili Vegani Dalmacije, skupina ljubitelja zdrave prehrane i etičkog životnog stila okupljena oko istoimene Facebook stranice.

Više od 40 posjetitelja došlo je na dobar obrok i druženje u restoran Makrovega. U ležernoj atmosferi poručili su da nemaju straha od salmonelle koja trenutno drma po marketima diljem zemlje.  Najmlađa veganka na susretu imala je 3 godine a najstarija pedeset, bilo je vegana iz raznih društvenih i poslovnih sfera – turizam, sport, prehrambena industrija, ugostiteljstvo, kozmetika, umjetnost, obrazovni sustav….

Veliki broj njih objavljuje raskošne fotogalerije biljne ishrane sa receptima na svojim Facebook profilima i YouTube kanalima i ohrabruju ljude da se okušaju u biljnoj ishrani tvrdeći kako je – ne jednako ukusna – nego i ukusnija od mesne.

Vegani Dalmacije
Ukusna i privlačna hrana na druženju dalmatinskih vegana u splitskoj Makrovegi

Ne tako davno osnovana facebook grupa Vegani Dalmacija dobiva zamaha i na raspolaganju je veganima i svima koji žele nešto doznati o veganstvu za povezivanje i međusobno učenje. Razmjenjuju korisne informacija i kulinarske trikove – razni biljni odresci, sladoledi, pizze, juhe, namazi, smoothiji, torte, specijaliteti od orašastih plodova i žitarica…

Prema posljednjem nezavisnom istraživanju javnog mnijenja kojeg je provela Komunikacijska skupina SPEM 2007. godine, u Hrvatskoj živi 3,7% vegetarijanaca i vegana odnosno preko 160 tisuća građana Hrvatske se hrani vegetarijanski ili veganski.

Imajmo na umu da je od tog istraživanja prošlo je 9 godina, a posljednjih nekoliko brojka strahovito raste. Ljudi se okreću zdravijim varijantama obroka i više paze na svoje zdravlje.

Procvat veganstva osobito je vidljiv u Zagrebu, gdje u posljednje vrijeme brojne pizze i restorani uvode vegansku ponudu, a otvaraju se i specijalizirani vegetarijanski i veganski restorani te lokali s brzom prehranom.

Iako se Split i Dalmacija često poistovjećuju s mesnim i ribljim specijalitetima, svjedočimo rastu broj trgovina zdrave prehrane i tržište se otvara i postaje kompetitivno. Uz nekoliko postojećih restorana i barova koji se temelje na zdravoj prehrani, već postojeći fast foodovi i takeoutovi uvode veganske opcije.

Dalmatinski vegani kažu da imaju dobra očekivanja za Split tijekom idućih nekoliko godina, pogotovo jer i brojni turisti traže zdraviju gastronomsku ponudu.

Ostavi odgovor