Veliki uspjeh talijanske organizacije za prava životinja Liga Anti Vivisezione (LAV): uspjeli su zaustaviti promotivnu kampanju talijanskog Ministarstva poljoprivrede kojom se kravlje mlijeko proglašavalo “nužnim” za ljude svih životnih dobi.
Nevladina organizacija L’Istituto di Autodisciplina Pubblicitaria (IAP), samoregulativno tijelo za marketinšku komunikaciju, zaustavila je kampanju dok se ne izmijene tvrdnje da je kravlje mlijeko nužno za ljude. Također, morat će se izbaciti i riječi “nezamjenjivo” i “temeljno”.
Tom je prigodom dr.Marilù Mengoni, nutricionistica i doktorica psihologije te članica znanstvenog odbora talijanskog udruženja vegana Onlus objavila sedam razloga zbog kojih treba izbjegavati kravlje mlijeko:
1. Zagađeno je
Mlijeko je, iako bijelo, nečisto. Puno je antibiotika i pesticida. Ako je iz ekološkog uzgoja, sadrži prirodne hormone i steroide, koje koriste teletu u brzom rastu (i mogu štetiti čovjeku).
2. Potiče upale
Prema pojedinim studijama, jednostavni šećer iz mlijeka zvan galaktoza potiče oksidativni stres, upalne procese, koji mogu dovesti do bolesti poput reumatskog artritisa, ekcema, astme i kolitisa. Prema pojedinim istraživačima (Bernard L. Harlow, Daniel W. Cramer, Judy Geller, Walter C. Willett, Debra A. Bell and William R. Welch “The Influence of Lactose Consumption on the Association of Oral Contraceptive Use and Ovarian Cancer Risk”), galaktoza je, uz druge faktore, u korelaciji s razvojem karcinoma jajnika.
3. Teško se probavlja
Mnoge osobe nemaju više laktazu (enzim koji probavlja mlijeko, odnosno razgrađuje laktozu na galaktozu i glukozu kako bi se mogla koristiti u tijelu), ili je imaju malo. Posljedice? Plinovi, proljev i grčevi.
4. Sadrži previše proteina
Kravlje mlijeko sadrži 3,5 do 5 posto proteina, u usporedbi s 1,2 posto kod ljudskog mlijeka. To su doze za tele, koje tijekom 120 dana postiže tjelesnu masu od 230-250 kilograma.
5. Pretjerano je prerađeno
Pasterizacija i homogenizacija uništavaju vitamine i druge vrijedne sastojke.
6. Izaziva alergije
Kazein, protein iz mlijeka, može pokrenuti alergijske reakcije jer potiče lučenje histamina te proizvodnju mukoze (Cohen R.Milk, A-Z, Argus Publishing, ISBN: 0-9659196- 8-4, 1999)
7. Nije etično
Krava se umjetno oplođuje te joj se uzastopno oduzimaju telad, kako bi njihova hrana umjesto toga hranila mliječnu industriju. Na kraju “karijere”, krava koja više ne daje mlijeka šalje se na klanje. Mogla bi živjeti 35-40 godina, ali na ovaj način je iskoriste tijekom 3-5 godina patnje, a zatim, kad više ne može podnijeti novu steljnost, bude ubijena.