SHARE

Vrtlarenje zna biti obeshrabrujuće, pogotovo ako vam se biljka zarazi, ili slabo rodi. Najgore je kad vidite napredak, a onda vam biljka odumre. Ali nemojte odustati! Postoje biljke koje je lako saditi i održavati, i koje mogu iznova rasti. Evo 8 najjednostavnijih, koje svatko može posaditi u svojem vrtu:

1. Češnjak

Jeste ikad ostavili češnjak duže vremena u smočnici, i potom primijetili klice na njima? Vjerojatno jeste, češnjevi odlično rastu u vlažnim područjima – samo češnjeve postavite u zemlju, i moći ćete uživati u izvrsnom začinu, koji liječi razna oboljenja, a može se i dodati mnogim jelima, pogotovo umacima i salatama.

2. Krumpir

Kad prepolovite krumpir, i zakopate ga nekoliko centimetara u zemlju, za otprilike 7 tjedana možete očekivati urod. Samo ih ne zaboravite redovito zalijevati.

3. Mrkve

Mrkve su izvrstan izvor pektina, koji je bitan za zdravu probavu. Kad odrežete vrh mrkve (na kojem je lišće), i ostavite ga u vodi, mrkve će klijati. Kad listovi malo narastu, presadite vrškove u zemlju, kako bi mrkve mogle dobiti sve bitne nutrijente iz tla.

4. Zelena salata

Ovu kraljicu salata možete vrlo lako posaditi. Samo stavite nekoliko listova u vodu, na osunčanom mjestu. Uskoro ćete primijetiti kako se stvara korijen. Naravno, tada trebate salatu presaditi u vrt.

5. Avokado

2762724180_ec93aa3ca7_z

Ovo mnogi ne znaju, ali superfood avokado možete lako uzgojiti – samo nemojte baciti košticu. Isperite je, i uronite u vodu, pridržavajući ih čačkalicama za rub čaše. Voda treba prekrivati tek 2 centimetra sjemenke. Korijen će potpuno izrasti za otprilike 6 tjedana. Kad vidite da listovi pupaju, presadite biljku u zemlju.

6. Đumbir je lako saditi i održavati

Ovaj popularan začin također je jednostavno saditi. Uzmite jedan komad đumbira, i stavite ga u zemlju, dok je klica okrenuta prema gore. Ubrzo ćete primijetiti nove pupoljke. Za tjedan dana, možete ga iskopati, i ponovo koristiti.

7. Korijander (kineski peršin)

Ostatke stabljike korijandra stavite u čašu vode na dobro osunčanom mjestu. Kad korijen izraste nekoliko centimetara, presadite ga u vazu punu zemlje.

8. Paprika

Ne morate otići u trgovinu kako bi kupili sjemenke za papriku. Pri čišćenju paprike za jelo, sjemenke sačuvajte, i posadite ih u vazu. Vazu stavite na osunčano mjesto, i paprike će rasti.

(preuzeto s Lifehacka)

2 KOMENTARI

Ostavi odgovor