SHARE

“Neka ti hrana bude lijek, i neka ti lijek bude hrana”.

Te riječi je izgovorio najpoznatiji starogrčki liječnik Hipokrat, poznat i kao otac Zapadne medicine.

No, što je manje poznato, on je često pacijentima preporučivao da češnjakom liječe razne tegobe. Je li bio u pravu, ili je riječ o mitovima?

Moderna znanost je potvrdila da je bio u pravu – češnjak ima pregršt zdravstvenih prednosti. Evo 11 najznačajnijih:

1. Češnjak zadrži alicin, vrlo ljekovit kemijski spoj

Češnjak je biljka koja pripada porodici alium (lukovica). Dakle, u bliskom je srodstvu s lukom, lukom-kozjakom, i porilukom.

Raste u mnogim podnebljima, i vrlo je popularan u kuhinji zbog svog prepoznatljivog mirisa, i intenzivnog okusa. Međutim, u ranoj povijesti čovječanstva, češnjak se sadio poglavito zbog svojih zdravstvenih prednosti.

Njegova upotreba je zabilježena u svim većim antičkim civilizacijama: Egipatskoj, Babilonskoj, Grčkoj, Rimskoj, te Kineskoj.

Svaka glavica češnjaka sadrži otprilike od 10-20 češnjeva. Moderna znanost je otkrila da većina zdravstvenih prednosti češnjaka dolazi od sumporastog kemijskog spoja koji se luči kada češanj sjeckamo, gnječimo, ili žvačemo.

Ime tog spoja je alicin, a on je također zaslužan za specifičan miris češnjaka. Alicin ulazi u tijelo iz probavnog sustava, i putuje po cijelom tijelu, djelujući pozitivno na razne stanice (više o tome kasnije)

2. Vrlo je hranjiva namirnica niske kalorijske vrijednosti

Češnjak je izuzetno nutritivna namirnica. U jednoj unci (28 grama) ima:

  • Mangana: 23% od preporučenog dnevnog unosa (PDU)
  • Vitamina B6: 17% PDU
  • Vitamina C: 15 % PDU
  • Selena: 6% PDU
  • Vlakana: 1 gram
  • Solidna doza kalcija, bakra, kalija, fosfora, željeza i vitamina B1

Češnjak također sadrži i druge nutrijente. U biti u njemu ima gotovo svih potrebnih vitamina i minerala.

I sve ovo dolazi uz samo 42 kalorije, 1.8 grama proteina, i 9 grama ugljikohidrata.

3. Njime možemo liječiti razna oboljenja, uključujući i običnu prehladu

Suplementi na bazi češnjaka koriste se za pojačanje imunološkog sustava.

Jedna 12-tjedna studija je otkrila da svakodnevnim uzimanjem suplementa na bazi češnjaka, možemo umanjiti izglede za dobivanje prehlade za čak 63%, u usporedbi s placebom.

Također možemo i skratiti trajanje prehlade za 70% – kod ispitanika koji su uzimali placebo prehlada je trajala 5 dana, dok je skupina koja je uzimala češnjak izliječila simptome prehlade za 1.5 dan.

Još jedna je studija pokazala da viša doza ekstrakta od češnjaka (2.56 grama dnevno) može umanjiti broj dana provedenih u prehladi ili gripi za 61%.

Dakle, ako se skloni prehladi, vrijeme je da se počnete liječiti češnjakom.

4. Aktivni sastojci češnjaka umanjuju krvni tlak

Bolesti srca i krvožilnog sustava (infarkt, i inzult) su najveće ubojice na svijetu.

Povišen krvni tlak, odnosno hipertenzija, jedan je od glavnih indikatora tih bolesti.

Studije su otkrile da suplementi na bazi češnjaka značajno snižavaju krvni tlak, pogotovo kod ljudi koji imaju problema s visokim tlakom.

U jednoj studiji ekstrakti češnjaka u dozama od 600-1500 mg bili su jednako učinkoviti pri snižavanju krvnog tlaka kao lijek Atenolol, tijekom 24 tjedna.

Međutim, doza suplementa treba biti poprilično visoka kako bi se postigao željeni učinak. Dnevno je potrebna količina alicina koja odgovara sadržaju četiri češnja.

5. Poboljšava razinu kolesterola, i posredno umanjuje rizik od srčanih bolesti

Češnjak može umanjiti ukupni i LDL kolesterol.

Kod ljudi s povišenim kolesterolom, češnjak umanjuje ukupni i/ili LDL kolesterol za 10-15%.

Ako pak promotrimo pobliže LDL (“loš”) i HDL (“dobar”) kolesterol, češnjak umanjuje LDL, ali nema nikakav značajan utjecaj na HDL.

Valja naglasiti da češnjak ne snižava razinu triglicerida, koji su također faktor kod srčanih bolesti.

6. Sadrži antioksidanse koji mogu pomoći spriječiti Alzheimerovu bolest i demenciju

Oksidativna šteta koju uzrokuju slobodni radikali pridonosi starenju.

Češnjak sadrži antioksidanse koji potiču tjelesne mehanizme obrane od oksidativne štete.

Visoke doze suplemenata na bazi češnjaka povećavaju razinu antioksidansa u ljudskom tijelu, a ujedno umanjuju i oksidativni stres kod povišenog krvnog tlaka.

Zbog kombinacije više učinaka (snižavanje kolesterola i krvnog tlaka, kao i povećanjem razine antioksidansa), češnjak može pomoći pri sprječavanju moždanih bolesti kao što je Alzheimerova bolest, i demencija.

7. Češnjak vam može pomoći da dulje živite

Teško je dokazati utjecaj bilo koje namirnice na dugovječnost. No, uzevši u obzir da su srčane bolesti najveći ubojica današnjice, češnjak vam može pomoći da dulje živite.

Osim toga, njegova anti-infekcijska svojstva također su značajna, jer stariji ljudi često umiru zbog disfunkcionalnog imunološkog sustava.

8. Može poboljšati atletske sposobnosti

Češnjak je jedan od najstarijih supstanci za “poboljšanje fizičkog učinka”.

U antičkim kulturama su ga koristili kako bi suzbili napor, te povećali radni kapacitet radnika.

Što je najzanimljivije, koristili su ga originalni Olimpijski sportaši.

Ispitanici sa srčanim bolestima koji su pili ulje od češnjaka 6 tjedana, imali su sniženi sistolički krvni tlak za 12%, a fizičke sposobnosti su im se poboljšale.

Međutim, studija provedena na 9 profesionalnih biciklista nije potvrdila poboljšanje sportske učinkovitosti.

Neke studije nalažu da se napor poslije vježbe može umanjiti konzumiranjem češnjaka.

9. Jedenjem češnjaka možemo očistiti teške metale iz tijela

Sumpor kojeg sadrži češnjak može umanjiti štetan utjecaj teških metala na ljudske organe.

Studija provedena na zaposlenicima tvrtke za proizvodnju baterija za automobile (koji su izloženi većim količinama olova), otkrila je da češnjak umanjuje razinu olova u krvi za 19%. Također je umanjila kliničke znakove trovanja teškim metalima, kao što su glavobolje i povišen krvni tlak.

Tri porcije češnjaka dnevno čak su bile i učinkovitije od lijeka D-penicilamina pri uklanjanju simptoma.

10. Češnjak može poboljšati zdravlje kostiju, pogotovo kod žena

Jedna studija provedena na ženama u menopauzi pokazala je da dnevna doza sušenog ekstrakta od češnjaka (ekvivalent 2 grama svježeg češnjaka), značajno umanjuje markere nedostatka estrogena. Djelovanje estrogena na kosti žena ključno je za održavanje zdravlja kostiju.

Namirnice kao što su češnjak i luk također imaju povoljan učinak pri borbi s osteoartritisom.

11. Češnjak je lako ubaciti u dnevni meni, i ukusan je

Ovo nije zdravstvena prednost, ali je i dalje značajno. Češnjak je vrlo jednostavno ubaciti u dnevni plan prehrane.

Upotpunjuje većinu umaka, variva, i juhi. Intenzivan okus češnjaka može osnažiti inače neutralne recepte.

Češnjak možete pronaći u raznim varijantama. Osim svježeg, postoje i paste, prahovi, i suplementi kao što je primjerice ulje od češnjaka.

Minimalna doza za postizanje ljekovitih učinaka je jedan češanj po obroku, dva do tri puta u danu.

Međutim, sigurno znate i da češnjak ima svoju tamnu stranu – uzrokuje loš zadah. Osim toga, postoje ljudi koji su na njega alergični.

Ako imate problem s krvarenjem, ili pijete lijekove za razrjeđivanje krvi, pitajte svojeg liječnika prije nego povisite unos češnjaka.

Aktivni sastojak alicin se formira tek kad češnjak gnječimo ili siječemo sirovog. Ako ga kuhamo prije gnječenja, neće imate ista zdravstvena svojstva.

Stoga je najbolje češnjak jesti sirov, odnosno gnječiti ga ili rezati, pa ostaviti da stoji jedno vrijeme prije nego da dodate u recepte.

Meni je češnjak najdraže jesti kao dresing: prešan (gnječen) s maslinovim uljem.

(preuzeto s autoritynutrition.com)

Ostavi odgovor