SHARE

Svi ponekad imamo problema sa snom. Ili smo nemirni tokom noći, budimo se usred sna, ne možemo zaspati. Ponekad, ili nažalost prečesto smo nervozni, uznemireni, u grču. Puno radimo i puno razmišljamo. Kad dođe vrijeme za spavanje taj ubrzani ritam našeg tijela i misaonih procesa može nam biti prepreka za miran i uspješan san, ključan za funkcioniranje sljedećeg dana, ključan za održavanje zdravlja i imuniteta. Problemu je najlakše doskočiti s tabletama sa spavanje i/ili smirenje, što nije uvijek najbolja opcija.

Priroda i biljke (mada postoje i biljne takve tablete ) nude nam sve što je potrebno da bi organizam primirili i pripremili za san. To naravno ne znači da možete očekivati da odmah nakon što ste zaklopili knjigu, laptop, spremili račune u ladicu ili što god radili prije spavanja, zaspete bez da ste si dali neko adekvatno vrijeme da organizam pripremite za stanje sna. Jer kao što nam ujutro treba neko vrijeme da se razbudimo i dođemo k sebi za novi dan, tako nam i prije spavanja treba vrijeme da smirimo organizam i pripremimo se za san koji slijedi. To vrijeme ovisi od osobe do osobe kao i aktivnosti koje će se u njemu provoditi. Ja recimo volim pročitati par stranica knjige (najbolji način za utišavanje glasnih misli koje se znaju javiti navečer), pogledati epizodu serije ili si pustiti odgovarajuću glazbu. Koja god aktivnost bila, nju uvijek prati šalica toplog čaja sa smirujućim efektom koji umiruje organizam i priprema za san. U nastavku zato donosim čudesnu priču o čajevima koji pomažu u borbi protiv nesanice, ali i inače su dobri za smirenje – jer priroda nam zaista može ponuditi mnogo. Čaj za smirenje ili čaj za bolji san zaista mogu doći izravno iz prirodne ljekarne.

Čajevi i biljne infuzije

Prvo treba razjasniti par važnih stvari vezanih za čajeve. Nutricionistica Zrinka Šmuljić kaže kako čajem nazivamo napitak pripremljen od osušenih, mljevenih i/ili ne/polu/fermentiranih listića biljke Camellia sinensis L., odnosno crni, crveni (oolong), zeleni, žuti i bijeli čaj, a ostale napitke, koji su dobiveni prelijevanjem vruće vode preko osušenih i mljevenih listića ili cvjetova biljaka poput kamilice, mente, kadulje, nazivamo biljnim infuzijama. Važno je napomenuti kako samo ta skupina ”pravih” čajeva sadrži kofein (izbjegavati prije spavanja ), a njihovi se listići mogu rabiti i više puta.

Prilikom kupnje čajeva, kako u rinfuzi tako i u filter vrećicama, pozornost valja obratiti na miris, izgled listića, a onda i na njihovu pripremu (čaj se prelijeva vodom od oko 70-80 stupnjeva). Puno toga naravno ovisi i o proizvođaču te je preporučljivo, ukoliko je moguće, kupovati ih direktno od proizvođača.

Zrinka Šmuljić kaže kako bi trebalo izbjegavati kupnju čajeva u filter vrećicama jer listići mogu poprimiti okus papira, a ”potrošač ne može biti siguran od kakvih listića je pripremljena filter vrećica i što ona uistinu sadrži, je li obogaćena aromama, a sastav poduprt nekim „nosačem“ (lišćem koje je tu da „popuni vrećicu“)”.

Snježana Obradović, upraviteljica biljno poljoprivredne zadruge Eko Pinus, kod koje i sama kupujem čajeve, nadodaje kako su takvi ”čajevi” često aromatizirani i brže se pripremaju dok listiće treba ostaviti duže u vodi no zato njihova ljekovita svojstva mogu biti iznimna, a i aroma im je jača (pokušajte napraviti test s primjerice, kamilicom iz filter vrećica i sa samim listićima; boja, okus i djelovanje neizmjerno su različiti).

Efekti čajeva na organizam

Kada pogledamo koliki efekt kvalitetni čajevi i biljne infuzije mogu imati na naš organizam, jasno je zašto bismo trebali biti pažljivi pri odabiru istih. Čaju se (od biljke Camellia sinensis L.), primjerice, pripisuje poboljšanje općeg antioksidacijskog stanja organizma, antikancerogeno djelovanje, prevencija bolesti krvožilnog sustava, regulacija tjelesne mase, antivirusno i antibakterijsko djelovanje, pa čak i prevencija karijesa i dijabetesa, kaže nutricionistica.

Što se tiče biljnih pripravaka koji pomažu u borbi protiv nesanice i imaju umirujuć efekt na naš organizam, Snježana Obradović izdvaja gospinu travu koja opušta i ublažava depresivna raspoloženja, lavandu koja smiruje i jača živce, djeluje opuštajuće na organizam, majčinu dušicu koja ublažava napetost i poboljšava san, kamilicu (”biljku za sve”) koja smiruje živčani sustav i pomaže kod bolova u trbuhu, valerijanu ili odoljen koji se osim za smirenje koristi i protiv blage depresije, lipu koja pomaže kod nesanice i iscrpljenosti.

I Zrinka Šmuljić i Snježana Obradović posebno ističu matičnjak ili melisu za kojeg se smatra da ”doprinosi dugovječnosti, liječi nesanicu, napetost i stres, pomaže kod nervoze u želucu, smanjuje simptome pms-a, kao i razdražljivost, glavobolju, migrenu”. Da matičnjak zbilja djeluje mogu potvrditi i ja sama jer ga često konzumiram oko sat vremena prije spavanja, kako je i preporučljivo konzumirati biljne infuzije poradi nesanice, kaže Snježana Obradović.

Količina biljaka koje imaju smirujuć efekt na naš organizam poprilična je i svatko treba odabrati nešto što njemu ili njoj najviše odgovara. Naše potrebe su individualne, kaže Zrinka Šmuljić koja bi uvijek prije tableta preporučila kvalitetan biljni čaj, ako ne postoji pravi medicinski problem koji zahtijeva korištenje tableta protiv nesanice. No i tu treba biti oprezan, kaže nutricionistica jer ”dugotrajno i intenzivno korištenje neke biljke može i naštetiti organizmu te je važno poštivati ograničenja”. Također, kaže Snježana Obradović, pojedine čajeve i biljne infuzije ne bi trebalo konzumirati u navedene svrhe ako se uzimaju lijekovi koji su u kontraindikaciji sa ljekovitim biljem (primjerice, ako uzimamo antidepresive ne konzumiramo čaj od gospine trave).

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor