SHARE

Pratite li imalo strane medije, filmove, serije, ili umjetnost, sigurno ste primijetili da su veganstvo i feminizam goruće teme u zapadnim društvima (Sjeverna Amerika, Zapadna Europa) u posljednjih nekoliko godina. Novi Star Wars film ima za protagonisticu djevojku, poznate pjevačice i glumice se masovno deklariraju feministkinjama. Čak i na dolazećim predsjedničkim izborima, ženski rod donosi određene političke bodove.

Jedan od dokaza da se Hrvatska ne može nazivati zapadnom zemljom je i snažna prisutnost patrijarhata. Kod nas Vlada prekida financiranje medija koji se bave feminističkom tematikom, žene se i dalje procjenjuju prema svojoj sposobnosti vođenja obitelji i kućanstva. Međutim, i internet je kod nas postao popularan desetak godina nakon što je bio zaživio u Americi, pa možda u dogledno vrijeme možemo očekivati i promjene u društvenom području.

Također, veganstvo dobiva sve veću popularnost na zapadu – otvara se pregršt veganskih restorana, čak i lanaca trgovine biljnom prehranom, kako bi se zadovoljila potreba sve osvještenijeg potrošača.

Sara William-Flannery živi i radi kao pisac u SAD-u. Veganka je od svoje trinaeste godine, aktivist je za prava životinje, i samoprozvana feministkinja. Ona tvrdi su kod nje veganstvo i feminizam međusobno povezani. Evo zašto:

Veganstvo i feminizam trebaju ići zajedno

“Oba pokreta se bave slobodom i osnaživanjem. Veganstvo i feminizam traže oslobođenje svjesnih i emotivnih bića koja su bez svojeg pristanka upali u društveno potlačenu poziciju. Međutim, veganstvo ide korak dalje od feminizma, jer traži jednakost svih živih bića.

Ženska tijela su često objektificirana od strane sile koja je u pravilu veća od njih – čak su i ženska iskustva često smatrana inferiornima, tišima, mekšima. I dok feminizam traži denormalizaciju tih opresivnih institucija, borci za prava životinja traže prestanak objektificiranja ranjivih životinjskih tijela – koja se koriste za eksperimente, zabavu i hranu. Isto kao što su se žene smatrale “manje vrijednima”, tako su ljudi stavili životinje u koš “inferiornih”, i iskorištavale bez previše razmišljanja.

Ženke krava se u mesnoj industriji redovito siluju, plode umjetnim putem, i to što češće, kako bi proizvodile što više mlijeka, koje je navodno bitno ljudima za optimalno zdravlje. Morske životinje odvajamo od njihovih obitelji, i njihova golema tijela stavljamo u akvarije za našu zabavu. Pseće borbe su i danas prisutne u mnogim krajevima svijeta. Ovce udaramo, sakatimo, i šišamo zbog njihove vune. Kako nazvati takvo ljudsko ponašanje, osim normaliziranim zlostavljanjem. Životinje ne postoje zbog nas, isto kao što žene ne postoje zbog muškaraca.

Sljedeći put kad ugledate kravu, dupina, psa, ili kozu, sjetite se: ta životinja je “netko”, a ne “nešto”, i zaslužuje istu slobodu koju uživaju svi ljudi, zahvaljujući feminističkom pokretu. Veganstvo i prava životinja nisu samo pitanje prehrane, već univerzalno pitanje morala, u kojima smo svi odgovorni. Potlačenost je potlačenost, a tiranija nad slabijim bićima se u ljudsku psihu uvukla kao prihvatljivo, prirodno ponašanje. Svi bismo se trebali boriti protiv obmane koju promovira patrijarhalna kultura – koja nam govori da smo svi jednaki, dok je većina – uključujući i životinje – sustavno potlačena zbog financijske i egoistične dobiti.

Razmislite o feminizmu, o svojem veganstvu, i budite sretni da su te dvije stvari najjače zajedno.”

Ostavi odgovor