SHARE

Piskavica je popularan začin u pojedinim kuhinjama, ali se iz njenih sjemenki može dobiti i lisnata biljka koja se također jede. Lišće se koristi sušeno ili svježe, a sjemenke kao začin. Podrijetlom je iz Indije, a koristi se i u egipatskoj, turskoj i jemenskoj tradicionalnoj kuhinji. Zdravstvene dobrobiti piskavice su brojne.

U svojoj osnovnoj formi to je zelena godišnja biljčica s ovalnim listićima. Listići se koriste kao začin, svježi ili sušeni, ali i u salatama. Sjeme je tamnožute boje i uglatog oblika, s gorkim okusom. Koristi se kao začin. U nekim receptima koriste se i klice piskavice, koje imaju drugačiji okus od odrasle biljke. Sjeme piskavice prženjem gubi gorčinu i dobiva lijepi orašasti okus.

Piskavica traži malo svjetla i može rasti u lončićima. Može se uzgojiti na kuhinjskom prozoru za korištenje u prehrani. Odavno se smatra ljekovitom biljkom, a danas znamo i koje su sve njene zdravstvene dobrobiti.

Biljka piskavice
Biljka piskavice

Sjemenke piskavice bogate su vitaminima B skupine, folnom kiselinom i vitaminom C. Sadrže i minerale, kalij, bakar, selen, cink i druge. U lišću je prisutan vitamin K. Sjemenke su bogate i željezom.

Zdravstvene dobrobiti piskavice mogu se objasniti i topivim vlaknima u sjemenkama, saponinima, esencijalnim aminokiselinama, taninima, pektinima i celulozom.

Dobrobiti piskavice

1. Pomaže umanjiti razinu kolesterola u krvi

Sjeme piskavice bogato je tvari koja se zove steroidalni saponin. To je tvar koja sprečava apsorpciju kolesterola i triglicerida u krvotok, te smanjuje serumsku razinu kolesterola na taj način. Dobra je za umanjivanja ukupne razine kolesterola, LDL-a, VDL-a i triglicerida. Međutim, ne utječe na razinu HDL-a. To je potvrđeno studijom.

2. Pomaže kontrolirati razinu šećera u krvi

Obavljene su brojne studije o utjecaju sjemena piskavice na razinu šećera u krvi te inzulinsku rezistenciju u dijabetičkih pacijenata. Rezultati su pozitivni i obećavajući, moguće je da će se piskavica koristiti u liječenju dijabetesa.

Studija na pacijentima s dijabetesom tipa 2 potvrdila je da ekstrakt sjemenki piskavice povećava glikemičku kontrolu i smanjuje rezistentnost na inzulin.

3. Pomaže u prevenciji nekih vrsta raka

Prepoznato je da razne prirodne namirnice utječu na prevenciju nekih vrsta raka. Pojedini biološki agensi iz takvih namirnica otrovni su za stanice raka.

Piskavica sadrži neke takve tvari. Jedna studija identificirala je u činak diozgenina, tvari prisutne i sjemenkama piskavice. Ta tvar ima učinka na stanice raka prostate, pankreasa, debelog crijeva i dojke. Proučavane su različite koncentracije ekstrakta piskavice i njihova citotoksičnost na stanice raka.

Druga studija pokazala je da prah piskavice ima antitumorska svojstva. Ukupno su rast tumora smanjio za 25-40 posto.

4. Protuupalni, snizuje temperaturu i antioksidans

Piskavica posjeduje protuupalna svojstva te se može koristiti za liječenje ožiljaka, plikova i opeklina na koži. Pomaže i umanjiti bol kod upalnih stanja poput artritisa. Neki enzimi iz piskavice utječu na upalne procese. Ima i ekstrakata piskavice koji su se pokazali korisni kod alergijskih reakcija na koži.

Piskavica je i antioksidans, koristan u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Antioksidanski su ključni u zdravoj prehrani, jer stres koji uzrokuju slobodni radikali vodi do raka, srčanih bolesti u upalnih bolesti. To se svojstvo piskavice pripisuje fenolima koje sadrži.

Piskavica ima i antipiretički efekt, koji se pripisuje alkaloidima koje sadrži. Dokazano je da umanjuje visoku tjelesnu temperaturu u roku od sata do dva po primjeni ekstrakta lišća.

5. Pomaže kod menstrualnih bolova

Menstrualni bolovi mogu biti veoma jaki, a čak i umjereni mogu poremetiti normalan život. Umjesto da se oslanjaju na lijekove, žene sve češće traže rješenje u prirodi. Tu piskavica pokazuje veliku dobrobit, bez uočenih nuspojava.

Djevojke s dismenorejom uzimale su piskavicu u prahu ili placebo, a bol se umanjila kod onih koje su uzimale piskavicu. Uočeno je i smanjenje simptoma poput mučnine, glavobolja, umora, lupanja srca, povraćanja i sličnog.

6. Potiče probavu i mršavljenje

Loša probava može kasnije dovesti do raznih zdravstvenih problema. Poboljšanje probave jedna je od glavnih dobrobiti piskavice. Vlakna i antioksidanski pomažu uklanjanju toksina iz organizma. Biljna sluz iz sjemenki pomaže olakšati simptome refluksa, gastritira i čira na želucu.

Vanjski omotač pisakvice bubri kad se namoči u vodi. Ako se progutaju na prazan želudac, pomažu stvoriti osjećaj sitosti.

7. Povećava proizvodnju mlijeka

Dugo je poznato da piskavica kod dojilja potiče lučenje mlijeka. Međutim, ne djeluje jednako kod svih žena. Ako se pojave nuspojave, treba prestati s uzimanjem. Smatra se da je razlog za ovaj učinak tvar zvana diozgenin.

8. Dobra je za kožu i kosu

Sjemenke piskavice koriste se u maskama za kosu i lice. Piskavica uklanja prištiće, bore i mitesere. Pomaže u izbjeljivanju kože i uklanja mrtve slojeve. Reparira štetu nastalu sunčanjem jer sadrži antioksidanse.

Piskavica sadrži nikotiničku kiselinu i lecitin, koji su dobri za kosu. Održavaju vlasište svježim i smanjuju pojavu peruti. Djeluju i kao balzam za kosu, umanjuju ispadanje i jačaju kosu.

Nuspojave:

Iako je piskavica relativno sigurna, važno je znati da postoje neke nuspojave i imati ih na umu. Poznato je da piskavica može izmijeniti miris tijela i znoja, te ga učiniti oštrim i neugodnim. Kod nekih ljudi može izazvati nadutost i proljev.

Visoki udio vlakana može otežati apsorpciju nekih lijekova. Stoga uvijek treba liječnika obavjestiti o uzimanju dodataka prehrani s piskavicom. Jedna od najvažnijih nuspojava je ta što može izazvati kontrakcije maternice, stoga se ne preporuča trudnicama.

(izvor bembu.com)

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor