SHARE

Sjedinjene Američke Države i dalje su vodeća velesila svijeta, i njihov politički ekonomski, kulturološki utjecaj osjeća se diljem Planete. Kao što vjerojatno znate, u studenome ove godine održat će se Američki predsjednički izbori.

Prošli utorak (1.3.2016.) bio je takozvani “Super Tuesday“, dan kada demokratski i republikanski kandidati pokušavaju okupiti što veću potporu (i delegate) u pojedinim saveznim državama. Iako se i dalje ne zna tko će biti glavni republikanski a tko demokratski kandidat, zasad su predviđanja potvrđena: kod desnice vodi urnebesni Donald Trump, dok je Hillary Clinton, po dosadašnjim glasovima, na čelu ljevice.

Iako su mnogi aktivisti za okoliš stali uz Bernija Sandersa (koji nije vegan, ali se protivi masovnoj proizvodnji mesa), čini se da i Hillary Clinton u svojim redovima ima osobu koja uistinu živi veganski. Riječ je o njenom savjetniku, i vjerojatnom kandidatu za potpredsjednika države, senatoru Coryju Bookeru. Booker, sociolog rodom iz New Jerseya, bivši je gradonačelnik Newarka, i smatran je jednim od progresivnijih senatora Američkog Kongresa.

Američki predsjednički izbori – Hillary za bliskog savjetnika ima vegana

Booker je postao vegetarijanac još 1993. godine, no prije dvije godine odlučio se okušati na Veganuary izazovu, koji od sudionika traže da se hrane isključivo hranom biljnom porijekla u siječnju. Od tad je nastavio izbjegavati sve životinjske namirnice, i aktivno podržavati veganstvo u Senatu, te putem svojeg Twitter profila.

U studenome 2014. godine dao je i zanimljiv intervju za The Daily Beast: “Želim živjeti svoje vrijednosti najsvjesnije što mogu. Veganstvo je za mene čišći put, koji od mene ne zahtijeva da izdajem svoje temeljne vrijednosti.”

Nastavio je: “Dok sam kao vegetarijanac jeo jaja s tanjura, pokušao sam ne razmišljati o njihovom porijeklu. Nisam htio razmišljati o tretmanu kokoši nosilica. Međutim, ta mentalna blokada mi se s vremenom zgadila…. Život je prekratak da ne bi isprobali nove stvari za um i tijelo.”

Booker je također velik zagovornik prava manjina (i sam je Afroamerikanac), te protivnik rodne diskriminacije.

Tko je najbolji izbor za predsjednika SAD-a, što se tiče vegana?

I dalje nismo sigurni, ali čini se da demokratski kandidati ipak pokazuju veći interes za dobrobit životinja i okoliša. Ne znamo kako će proteći Američki izbori u studenome, ali svakako podržavamo prehrambeni izbor Corya Bookera.

Ostavi odgovor